Bolesti zápěstí

Prosím o radu. Od cca června mám problém se zápěstím (bolest v krajních polohách, o ruku se nemohu opřít). Navíc drobný otok na předloktí za zápěstím, palcová strana. Ruka léčena pouze klidovým režimem (ortéza), Uno, Ibalgin. Bez zlepšení. Postupně jsem se naučila ruku nepoužívat při bolestivých činnostech a přestala problém víceméně řešit. Stále mě však znepokojoval otok, který se neztrácel. Proto jsem se na pondělí (10.10.) objednala do nemocnice na ortopedii. Zde mi byl udělán rtg, který byl v pořádku. Dle pana doktora se zřejmě jedná o zánět šlachy. I přesto, že jsem uvedla, že nemám akutní bolesti, rozhodl o aplikaci obstřiku (mes dex proc. styl radii). Poté jsem si měla zápěstí mazat Flectorem a za 3 týdny přijít na kontrolu. Můj dotaz se týká zmíněného obstřiku. Prakticky okamžitě po obstřiku mě ruka začala velmi bolet (nemohla jsem s ní vůbec pohnout), navíc se mi na za zápěstím na předloktí udělal značný otok. Ze začátku jsem si myslela, že se jedná o běžnou reakci. Nasadila jsem si ortézu, vzala Ibalgin. Nyní je to 6. den po aplikaci, ruka mě stále výrazně bolí (mnohem více než před léčbou), nic s ní nemohu dělat, nejvíc mě však znepokojuje otok, který se nechce vstřebat. Třetí den jsem byla u známého doktora (chirurg), který mi do zprávy napsal, že se jedná o "prosak" po aplikaci obstřiku a poslal mě domů s Nimesilem. Přiznám se, že ten poté, co mě lékárnice upozornila na všechny možné nežádoucí účinky, neberu. Nechci jen tišit bolesti, ale vyřešit příčinu, vědět, co se se mnou děje. Mohl/a byste mi, prosím, napsat, zda se jedná o běžnou reakci. Proč k ní došlo? Jak se mám zachovat? Mám skutečně jen dál brát léky proti bolesti a čekat, co se z toho "vyvrbí"? Mohu si nějak pomoci sama? Zatím zkouším jen babské rady typu sléz, tvaroh. Přiznám se, že z jakékoli "chemie" už mám strach, aby mi stav ještě nezhoršila. Mám nosit dále ortézu? Mám něco žádat po lékaři? Představuje pro mě daná situace nějaké riziko? Nepřeji si nic jiného, než abych se dostala do stavu před obstřikem ... Mockrát děkuji!

Odpověď odborníka:

Tak zejména bych Vám doporučovala řídit se radami Vašeho lékaře a ne užívat místo předepsaného Nimesilu tvaroh, ten Vám jistě nepomůže. Nimesil není pouze "lék na bolest", ale má právě velmi dobrý účinek protizánětlivý a proti otokům. Doporučuji mít ruku v klidu, nepřetěžovat, pokud byla doporučena ortéza, tak ji nosit, výhodná je proti otoku poloha vyvýšená, tzn. nad úrovní srdce.
Pokud se stav po dalším týdnu klidu a užívání léků tak jak bylo předepsáno stav nezlepší nebo se naopak bude horšit - ruka více oteče, bude červenější, teplejší než okolí, popřípadě budou i celkové příznaky (horečky, únava), zajděte na kontrolu na ortopedii dříve než za původně doporučené tři týdny.
K obstřiku nejsem schopná se vyjádřit, když nevím, jak to přesně probíhalo a jaká látka byla vpravena (z toho co píšete zřejmě pouze mesocain - tedy lokální anestetikum). Samozřejmě jakýkoliv invazivní zákrok nese určitá rizika, mohlo dojít k porušení nějaké drobné lymfatické cévy a z toho by pak mohly být takovýto otok (prosak).
U všech Vámi uváděných potížích je opravdu nezbytným základem užívat léky NSAID povahy, čili ve vašem případě Nimesil. Pokud budete respektovat doporučení lékařů, jistě se rychle uzdravíte. Riziko poškození kloubu a okolních tkání chronickýcm zánětem je vždy, proto máte také nasazenou protizánětlivou léčbu.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

kpt. MUDr. Denisa Gottvaldová
kpt. MUDr. Denisa Gottvaldová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Centrum ambulantní zdravotní péče, ÚVN-VFN Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: