Bolesti zápěstí - ganglion?

Dobrý večer pane doktore, obracím se na vás s obrovskou prosbou o pomoc či radu. Pokusím se vám stručněji napsat svůj problém. Před cca 3 lety se mi na pravém zápěstí vytvořila bůlka, vyrůstek(velká asi cca 3 cm, tvrdá na dotek). Bolesti vystřelovaly až do konce prstů podél předloktí, někdy až do ramena. Byla jsem na nějakých rentgénech, i magnetických rezonancích, byly objevena díra asi 2 cm uvnitř. Doktoři se domnívali, že jde o prasklé vazy a prasklý diskus a tak mi tedy ruku zoperovali. Rok byla ruka v pořádku plně funkční bez bolestí, rychle se rána hojila. Asi za 2 roky na to se vyrůstek na pravé ruce opět objevil a žadný úraz na ní už nebyl. Co mě ale znepokojuje je to, že to samé se mi objevilo cca v r. 2015 na levé ruce, na které také razantní úraz nebyl z čehož by prasklý vaz mohl vzniknout, boule je ještě větší než byla boule na pravé, bolestivost opět stejná jako byla na pravé+občasné brnění, mravenčení a pocit tlaku v oblasti zápěstí, také až moc si myslím velká flexe zápěstí(mám pocit, že mi zápěstí skoro nic už nedrží, je příliš volné). Veškeré testy na borelie, chlamydie a revma byly v normě, negativní. Někteří lékaři se domnívají, že jde o prasklé vazy, přičemž ale ruka neutrpěla žádné zranění, někteří o vrozenou vadu, dosud mi ale žadný dětský ani dospělý doktor o vadě vrozené nic neříkal a někteří zase si vůbec neví rady a přehazují si mne jako horký brambor. Na internetu jsem se ještě dočetla, že něčemu takovému se říká ganglion, myslíte si, že by mohlo jít popřípadě o tohle? Opravdu už si nevím rady, je mi 20 let a dost aktivně žiji, sportuji, věnuji se hlavně běžeckému lyžování a tahle věc se zápěstím mě poněkud znepokojuje a zbržďuje v dalším zdokonalování, jestli chápete. Chápu, že existují i horší věci ale alespon bych byla ráda, kdyby mi někdo řekl, o co by teoreticky mohlo jít a co se s tím dá teoreticky dělat. Děkuji mockrát za váš čas a odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokud se jedná o diagnostiku ganglia - rosolem vyplněné cysty je jednoduchá - ultrazvukové vyšetření s náslendou punkcí. Je možno ho odstranit oepračně , ale ne vždy vyvolává Vámi uváděné potíže. Pokdu se o ganglion nejedná doporučuji vyšetření odborníka na záěpstí např doc Čižmáře z FN Olomouc nebo doc Pilného z Nového Města na Moravě.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: