Bolestivá menstruace

Dobrý den, jsem už 16 měsíců po porodu a stále kojím-jen večer a jednou přes den. první ms přišla po 9 měsících po porodu. o se týká menstruace tak ji mám velmi bolestivou, a už 14 dní dopředu o ní vím, takže od ovulace při které mývám silný výtok a bolesti břicha začínám mít příznaky k ms, dále tam patří bolesti v křížích a hodně výkyvy nálad, dokonce první den ms si připadám fakt jak praštěná-jsem otupělá a mám pocit někdy až na zbláznění, ale to není vždy. Pan doktor mě sdělil že nálady a takovýto průběh ms je zřejmě kvůli stálemu kojení, je to tak? říkal mi také že problémy, které se i objevili po porodu jako jsou úzkosti by se měli vytratit-teda už jimi moc netrpím, ale ty výkyvy nálad stále. Dále jsem slyšela, že je dobrá na to antikoncepce, ale popravdě se ji obávám, po porodu jsem 3 měsíce brala azalii a i ta mě docela psychicky rozhodila, moje úzkosti se velmi umocnili po dobrání to bylo o 90% lepší. Děkuji moc za jakoukoliv odpověď a radu. Přeji Vám krásný den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Azalia je čistě gestagenní antikoncepce, tedy antikoncepce s obsahem pouze jednoho hormonu. Změny nálad u této antikoncepce patří mezi nežádoucí účinky. Antikoncepce, která se používá k terapii bolestivé menstruace, je kombinovaná hormonální antikoncepce, tedy antikoncepce s obsahem 2 různých hormonů. Je lékem první volby v terapii těchto obtíží, je však nevhodná pro kojící ženy. Zvažte, jak moc je ještě nyní pro vás a vaše dítě kojení přínosné. K tlumení bolesti lze užít i léky ze skupiny nesteroidních antiflogistik, např. aspirin, ibuprofen. To že kojení zhoršuje u vás průběh menstruace nelze s určitostí tvrdit.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: