Bolestivé chodidlo

Dobrý den,asi 6-9 měsíců mně trápí bolest na vnitřní straně chodidla.Původně mi na reflexní masáži tvrdili,že je to bod slinivky,pak mi ale hahmatali zduřeninu.Když si přejíždím rukou po napnutém chodidle,mám jakoby zbytnělou šlachu.Při zmačknutí silně bolí.Bolest občas pociťuji i klidu,když sedím.Jakoby jde do křeče,směrem ke kotníku.občas se mi i zkroutí v křeči2 prostřední prsty. Je mi 47 let,chodím v ortopedické obuvi/ploché nohy mám od dětství/.Několikrát týdně cvičím-eliptický trenažer,kalanetika,trampolína.Je možné,že je to třeba od špatného protahování?Dá se to nějak odstranit cvičením?Anebo se mám vypravit k lékaři?Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Bez konkrétního vyšetření těžko radit. Může to být např. Mortonova metatarsalgie, která většinou vyžaduje relativně drobný operační zásah kromě opatření, která naznačujete, že dodržujete. Nošení správných orthopedických stélek do bot je ovšem realtivní pojem, stélky musí být z relativně pevného a přitom pružného materiálnu, upraveny dle Vašich nohou a postavení kotníku ve vertikální ose. Často v honbě za penězi bývají za správné vydávány dle technicky skvělého vyšetření a upravené stélky dle otisku či skenu. Vložka v botě však musí podporovat a nophu vést, což je individuálně rozdílné a také různé( většinou vpravo a vlevo)Velmi pravděpodobně však u Vás konkrétní postavení nohy a kotníku pouze směruje problém na tu konkrétní šlachu, příčina však je ve statice těla a přetížení konkrétním směrem jedné nohy 4-6 násobkem tělesné váhy dle stupně poruchy statiky pánve, což vyžaduje zásah fyzioterapeuta nebo ideálně lékaře, těmito problémy se zabývajícího. Takže, možné je, že léčba je nutná i operační. Zklidnění může být různými rehab. postupy. Primární léčba se však skládá ze 3 složek- fyzioterapeutická práce, individuálně upravené vložky v botě ze správného materiálu a současně započaté cvičení pro úpravu poruchy "stereotypu chůze", který je reflexním dějem, který máte určitě poškozen. protahování může být dobrý doplněk léčby, nikoliv však léčbou samotnou a dostačující. ideální by bylo nyvšítvit lékaře, podiatra, který se věnuje současně aktivní fyzioterapii.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: