Bolestivé korunky

Dobrý den, zubařka mi dělá korunky a zatím mám 6 kovových nástaveb (litých kořenových inlayí). Problém je, že ty nástavby stále bolí i samy od sebe, i na kousání. Když jsem to řekla mé zubařce, řekla jen, že to je možné, když ty kazy byly tak hluboké, že kdyby to bolelo moc, tak to zase přeléčí antibiotiky. Mimo jiné mě informovala mě, že jeden z těch „zubů“ které mě nejvíc bolí, má tak zničený – křehký kanálek, že je dost možné, že ta nástavba stejně praskne, a potom ho bude muset vytrhnout. Už cca 2 roky mám dvě jiné korunky, které mě také bolely od samého začátku a ta zubařka, která mi je dělala, říkala, že můžou být tak pár měsíců citlivé na skus, ale potom by to mělo přejít. Nepřešlo. Sice začaly být míň citlivé, ale stejně na ně nemůžu pořádně žvýkat, protože se začnou jakoby „hýbat“ – při každém skusu cítím takovou tlačivou bolest, jak se přitlačí, a několik sekund po uvolnění skusu se zase „uvolní“ a když se takhle rozdráždí, tak potom bolí i bez kousání. To dělají ale někdy i bez tohoto. Na to mi stávající zubařka řekla jen, že kdyby to bolelo opravdu hodně, tak mi ty korunky sundá a znovu vyčistí kanálky. Ovšem potom bych si musela zaplatit plnou cenu nových korunek, protože pojišťovna přispěje na korunku na jednom zubu nejdřív snad po 3 letech nebo tak nějak. Můj dotaz je tedy v podstatě: Mám dovolit mé stávající zubařce pokračovat v dělání korunek, když je už teď prakticky jisté, že stejně nebudou moc použitelné, nebudu na ně moc pořádně kousat a budou mě stejně pořád bolet? Není to úplně nesnesitelná bolest, ale spíš pobolívání, které se zhoršuje jídlem, a čas od času to rozbolí na chvíli trochu víc, takže si obzvlášť na noc, abych mohla usnout, musím vzít prášky proti bolesti (tak si jednou až dvakrát do týdne). Navíc ta skutečnost, že mám zaplatit několik desítek tisíc (respektive nějaké 3 500 – 4 000 za přední keramické a i když už mi pojišťovna zaplatí celokovové zadní (ovšem nejdříve po několika letech od těch nyní udělaných), tak si platím všechny nástavby) za něco, co nebude plnit svůj účel, se mi vůbec nelíbí. Měla bych si říct o implantáty? Kdyby se ty zbytky zubů vytrhly i s kořeny, nemělo by mě co bolet, ne? Vím, že by asi byly trochu dražší, ale jestli by stály třeba tak 5 000, tak je to pořád levnější než nechat si udělat korunku i kdyby za 4 500, ale aby mi ji někdo musel potom sundat a já bych ji platila znovu, navíc kdyby to bylo do tří let od zhotovení, tak by byla ještě dražší. Reklamace by se dala uplatnit, jenom kdyby praskla samotná korunka, ne? Když mi udělá korunku, která pořád bolí, a tudíž nemůže plnit svůj účel, tak to se reklamovat nedá? Anebo je než to, že ty zuby nejsou schopné fungovat s korunkou, aniž by bolely, pravděpodobnější, že je ta zubařka lajdák a špatně mi čistí kanálky, než tam dá nástavbu? Anebo že se mi tam může dostat infekce i nedostatečnou hygienou ze strany lékařky? – Tomu, že před ošetřením sahá v těch samých rukavicích, v kterých mě ošetřuje, na notebook, mobil nebo mince, bych mohla přičíst asi tak maximálně celkovou infekci organismu, ale když jí ta nástavba spadne na zem a ona ji sebere a už ji ani neostříkne desinfekcí jako dřív, to by už mohlo mít vliv přímo na bolestivost daného zubu, ne? A může na to mít vliv i to, že mi do dvou zubů nacpala nástavby ve chvíli, kdy mě hodně bolely a říkala jsem jí, že to nemůžu bolestí pořádně skousnout, a proto se špatně nalepily? Má smysl i přes tyhle věčné problémy dávat přednost korunkám, a měla bych tak radši změnit zubaře? Ohledně té hygieny jsem jí už dávno chtěla něco říct, ale nedovolím si to, protože si ji nechci rozezlít, protože (minimálně do září, kdy se přestěhuju na kolej do jiného města) široko daleko není jiný zubař, který by bral. Mám ji nechat pokračovat v dělání korunek, počkat do září a nechat si dělat korunky od někoho jiného, nebo jí mám navrhnout, aby mi udělala implantáty? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. V textu jsem shledal vážné pochybení v postupech Vaší lékařky, které bude třeba prověřit. Předávám Váš text i s Vaší emailovou adresou k rukám vedení České stomatologické komory. Předpokládám, že budete na uvedené emailové adrese kontaktována. S pozdravem

MDDr. Stanislav Kárník
MDDr. Stanislav Kárník

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Soukromá praxe MDDr. Maxima Komleva, zubní lékař 

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: