Bolestivost hlezna

Dobrý večer. Už rok mám problémy s kotníkem. Mám asi 3 nedoléčené výrony a od té doby mě kotník trápí. Už 2x jsem byla na rehabilitacích, ale po kratší době mě kotník zase začal bolet. Když jsem navštívila doktora, udělal mi rentgen, ale nic nenalezl. Většinou mi dali ortézu nebo naposled berle. Ale problém se stále nevyřešil. Bolest přijde z kroku na krok.. V kotníku mě i křupe, nedá se to popsat jako lupání ale opravdu křupání. Nevím si rady a za doktory mi je už hloupé chodit, protože mi řeknou vždy to stejné: Mějte hlezno v klidu.

Odpověď odborníka:

Distorse, t.j. podvrtnutí značí, že dojde k natažení, částečnému nebo úplnému přerušení některého z fixačních vazů hlezna a většinou i zhmoždění kloubní chrupavky s tvorbou výronu v kloubu a okolí kloubu. Modou je dnes nedostatečné znehybnění sádrou, dává se nefixující ortéza a doba znehybnění se zkracuje. To se vymstí v tom, že poranění měkké tkáně není dostatdčně zhojeno a v podstatě se poranění stále mobilizací a požadavky na včasnou rehabilitaci obnovuje. Výsledkem otok hlezna a bolest. Je třeba mít na mysli, že závažnější dostorze, podvrtnutí, vyžaduje až 6 ti týdenní znehybnění sádrou. Ve vašem případě doporučuji nový kontrolní snímek, zhodnocení stavu vazů hlezna a to nejen vyšetřením pohybem, ale i diagnosticklým ultrazvukem a posldle nálezu znehybnění a doléčení hlezna chodící sádrou ne ortézou, s náseldnou řízenou a dozovanou rehabilitací a fyzikální léčbou. Léčba zvolna řízeně, zatěžování zrovna tak Nedoléčené hlezno má potom zvýšené požadavky na kl. plochu, traumatizuje kloubní chrupavky a vede k předčasné artroze hlezna. Obraťte se na svého ortopeda.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: