Bolestivy sex

Dobry den,mam staleho sexualniho partnera vice nez pres rok,byl muj prvni.Prvni sex me velmi bolel a navkc mivam casto vaginalni mykozy a vraceji se mi.Jeste pred partnerem jsem mivala tyto mykozy a z predstavy sexu jsem se rozklepala. Nyni ho provozujeme,beru HA a vse nam klape,az na sex.Nekdy mival problem se do mne i po odpaneni dostat,ted uz v poradku,ale vzdy me prvni vstupy do pochvy boli,mivame sex jen o vikendech a k lubrikaci uzivame pouze sliny,mame zvolit i gel? Kdyz si dam trochu alkoholu,mic me neboli?proo myslim ze je to psychicke. Chodim na pravudelne prohlidky a gynekolog nic nenasel. Myslite ze je to ze strachu z vracejich se mykoz nebo malou lubrikaci a predhrou? co s tim mohu delat?do ordinace se jen tak nedostanu kvuli skole,proto pisu sem..po par zasunech uz me to neboli ale stejne je mi ta prvotni bolest neprijemna. Dekuji za rady.

Odpověď odborníka:

V prvním kole: mykosa je onemocnění, tudíž by se měl mykosou zabývat gynekolog, a to poměrně usilovně a soustavně - zejména, pokud mykosy recidivují. Diagnostika mykos je poměrně složitá. Jednak jde o to, která kvasinka ji vyvolává a na které preparáty je citlivá (jsou zpravidla z rodu Candida, nejčastější je Candida albicans, ale jsou jiné kandidy - navíc nemusí být kterákoli kvasinka citlivá na všechny preparáty, které jsou dostupné). Jednak jsou jiné poševní záněty, jednak trichomonádový, jednak laktobacilosa - tedy obecně doporučovaný, a jistě správně obecně doporučovaný Lacbacilus může být původcem zánětu, který vypadá skoro k nerozeznámí od mykosy. Navíc je nutno - jedná li se o mykosu, léčit i tlusté střevo, kde kvasinky žijí také, a většinou se vyplatí přeléčit i partneram i když se jednoznačně přenos sexuálním kontaktem nepotvrzuje, to je tak ano i ne. Přeléčením panisu a třísel a hráze a análního otvoru, případně léčení zaměřené na nosičství kvasinek v tlustém střevě pacienta nemlže být na škodu. Pokud se jedná o mykosu samotnou, je docela dobré i interní vyšetření (hormonální hladiny, hladina krevnho cukru - glykémie). K meritu věci: možná, že se opravdu jedná o blok, zíbranu (inhibici) směřovano buď proti sexuálnímu kontaktu, nebo vyplývajícího z nejistot kolem vlastního genitálu, nebo vyplývající ze strachu z partnerova genitálu, jeho velikosti, otěhotnění, z možných partnerových sexuálních aktivit. Tomu nasvědčuje i nedostatek lubrikace a uvolnění po alkoholu. Jednou z možností je postupné roztahování prsty důkladně zvlhčeným gelem, kupř. na bází teatree, prsty můžete zavádět jeden po druhém sama, můžete vést partnerovy prsty můžete to nechat jen na něm. Zrovna tak může být zajímavá orální stimulace. Zkusili jste polohu "na koníčka," kdy si žena lépe reguluje hloubku zavedení penisu? Máte orgasmus? Hrajete si s partnerovým penisem? Zkusila jste někdy Venušiny kuličky? Jde o to, aby pro Vás byly pocity, resp. prožitky se sexem a genitálem svým i Vašeho partnera příjemná. Pokud se nebude věc dařit, obraťte se na sexuologa. Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: