Booule na zádech

Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem požádat o radu: mojí mamince se na zádech - mezi lopatkami, pod kůží, cca před rokem vytvořila boule - jen mírně vystupuje nad povrch, má asi 4 cm v průměru (zatím se snad nijak nezvětšuje), je poměrně tvrdá, zdá se nepohyblivá, barva kůže je normální jako všude okolo. Masérka zkoušela mamce tuto "zatvrdlinu" rozmasírovat, ale boule se nezměnila. Zmínila se o ní na chirurgii - lékař na ni jen zběžně sáhl a řekl, že to rozmasírovat nepůjde, že to bude cysta. Je možné cystu diagnostikovat takto bez ultrazvuk.vyšetření? Máme se někam objednat nebo se můžeme spolehnout na "odhad" lékaře a považovat to za neškodnou věc a nic nedělat? Mamince to žádné problémy nezpůsobuje. Předem díky za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hano. Ultrazvuk by jistě diagnostiku zpřesnil, ale není vždy nutný. Zkušený chirurg je schopný nález diagnostikovat jen na základě klinického vyšetření. Asi bych mamince doporučil, aby si nechala cystu v rámci malého ambulantního zákroku odstranit a provedlo se následné, a dnes už i standardní histologické vyšetření. Někdy je s výhodou, pokud kožní nález ještě před chirurgickým zákrokem vidí a hodnotí dermatolog. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x