Borelie

Asi před zhruba méně než týdnem mě kousl komár. Po nějaké době ( nevím přesně ), se mi udělal tento flek. Bojím se, že jde o borelii. Navštívil sem tedy doktorku, kde mi bylo řečeno, že mám dostavit po dalších dvou týdnech na odběry krve. Jenomže na internetu jsem se dočetl, že takováto vyrážka může později zmizet a mohou nastat jiné komplikace. Nechci čekat dva týdny, říká se, že čím dříve tím lepší? Proč tedy mám čekat další dva týdny? I to může být prý málo. Není nějaký způsob, jak na to přijít dřív? Nerad bych aby pak flek zmizel a stejně po dvou týdnech v odběrech nebyla borelie prokazatelná a komplikace se objevili později, vrcholově sportuji a nemohu si dovolit být nemocný. Boreliozu sem měl jako dítě.

Odpověď odborníka:

Michale. Kožní nálezy po poštípání hmyzem mohou vypadat různě, v naprosté většině jde o nezávažnou reakci na dráždivé látky ve slinách hmyzu. Borelioza se přenáší jen a pouze klíšťaty, jiný přenos nikdy nebyl prokázán. Inkubační doba do vytvoření kožní reakce a tvorby protilátek je 1-2 týdny, takže pokud jste byl poštípán před méně než týdnem, jak píšete, o boreliózu by se s nejvetší pravděpodobností také nejednalo. Krevní odběry na protilátky budou pravděpodobně u Vás pozitivní, protože jste již boreliózu prodělal. Ale nejdůležitější věc je, že Vaše kožní reakce není na boreliový zánět vůbec typická. Takže se nemusíte obávat. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
-8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
borelioza | Od: renata | 18.8.2014 07:11
Mě štípnul náký hmyz když jsem si zkoušela tričko v krámě a mám boreliozu.Takže se nepřenáší pouze klíštětem jak každý píše.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: