Boreliosa

Před 17 dny jsem si vytáhl ze stehna klíště. Šlo to úplně hladce, přišlo mi, že nebylo skoro přisáté. Měl jsem kolem malou červenou skvrnu, které jsem nijak nevěnoval pozornost. Po 14 dnech se mi zdála větší, tak jsem zašel na kožní a odešel s podezřením na boreliózu, takže jsem dostal doxybene (což je paráda, protože při svém zaměstnání chtě nechtě musím občas ven, tedy i na slunce) a za 14 dní mám přijít na krev. Neskutečně mě užírá nejistota a ve všech volných chvílích nedokážu přemýšlet nad ničím jiným než nad tím, jestli ji mám nebo ne. Vím, že je z fotografie těžké něco poznat. Ale dalo by se aspoň odhadnout podle té skvrny, s jakou pravděpodobností to borelióza je? Není to podle mě úplně typická skvrna, kdybych ji tam neměl ještě po takové době od přisátí, řekl bych, že je to spíš nějaká lokální zánětlivá reakce. Děkuji mnohokrát

Odpověď odborníka:

Opravdu pravděpodobnostní odhad dle vzhledu ložiska není možný. Pokud pacient takovéto ložisko má, vysloví se podezření na boreliózu, zahájí se léčba Doxybene a odebere se krev. Jedině krev buď onemocnění potvrdí, nebo vyloučí. Máte dvě možnosti, proto si můžete říct, že pravděpodobnost onemocnění máte 50%. Výsledky krve jsou k dispozici do týdne od odběru. Nezáleží, jestli klíště bylo přisáto málo a šlo lehce vytáhnout, nebo bylo přisáté dlouho a vytáhnout nešlo, záleží, jestli bylo nebo ne infikované. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: