Boreliosa

Chtěla bych se prosím zeptat: před 6 týdny jsem měla klíště, vytáhla jsem ho dost blbě rukou, protože jsem byla ještě venku a lekla jsem se. Do teď se mi žádné příznaky neobjevily, ani flek, ani žádné náznaky chřipky. Jde mi o to, že jsem těhotná, tak jestli si mám pro jistotu zajít na krev na boreliozu. Nejde mi o mě, ale nechci aby došlo k nákaze plodu. Děkuji moc

Odpověď odborníka:

Terezo, pokud se po odstranění klíštěte v místě přisátí neobjevilo typické zarudnutí, které se zvětšuje do periferie a centrálně bledne, takzvané erytrema migrans, co je projev časné boreliózy můžete být klidná a žádné krevní odběry i přes Vaší graviditu nebudou potřeba. Pokud by se ale lokálně tyto projevy objevili, vyhledejte vašeho VPL nebo gynekologa k odběru párového séra na boreliózu. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: