Boreliosa

  • Dotaz od: Jana Střihavková
  • Publikováno: 17.11.2009
  • uLékaře.cz

Dobry den, v kvetnu 2009 jsem si odstranila kliste ze zadni strany stehna. Kliste bylo velmi velke, nacucane, predpokladam i podle posl. pobytu v priprode od objeveni klistete, ze bylo zakousle nejmene 1 tyden. Po dalsim tydnu jsem v identickem miste objevila velky zarudly otok. Muj obv.lekar mi nechal vyhotovit test na protilatky, test byl negativni, lekar prohlasil, ze otok vypada spise na alergickou reakci, ze o boreliozu se vzhledem k vysledku testu nejedna a protoze jsem kojici matka, nenasadil ani antibiotika. V rijnu 2009 jsem zpozorovala na tomtez miste (zadni strana stehna) cervene ohraniceny ovalny flek o delce cca 15cm a sirce cca 10cm. Opet jsem navstivila lekare, ktery mi opetovne nechal vyhotovit test na protilatky-vysledek byl opet negativni, lekar opet konstatoval, ze o boreliozu se nemuze jednat a flek ze pochazi zrejme od jineho stipnuti hmyzem. Kdyz jsem po dalsich dvou tydnech zjistila, ze flek se stale zvetsuje, navstivila jsem opet sveho lekare, kt.me odeslal k dermatologovi. Ten okamzite diagnostikoval boreliozu a nasadil antibiotika s tim, ze je mam uzivat tak dlouho, nez flek zcela vymizi nejmene vsak po dobu 10ti dnu. Protoze stale kojim, konzultovala jsem vyber antibiotika s detskou lekarkou, ta doporucila 5ti denní lecbu antibiotikem Sumamed 500, behem kt. je pry mozne kojit (diteti je nyni 1,5roku a kojim jej 2x denne-rano a vecer). Po ukonceni 5ti denní lecby flek na stehne stale pretrvava, ikdyz je mene vyrazny a cerveny ohranicujici pruh vicemene vymizel. Zadne dalsi obtize, jako virozy, bolesti kloubu ani jine, jsem po celou dobu od odstraneni klistete nezaznamenala a po celou dobu jsem byla a stale jsem zcela zdrava. Protoze jsem zcela ztratila duveru ve schopnost meho obv.lekare lecit boreliozu, prosim o odpoved, jaky by mel byt nasledujici postup lecby, zda je nutne v lecbe pokracovat, kdyz flek zcela nevymizel, pokud ano, jakymi antibiotiky, take zda je v pripade dalsi lecby mozne dale pokracovat v kojeni a zda ma smysl dalsi test na protilatky. Děkuji predem za odpoved. J. Strihavkova

Odpověď odborníka:

Dobrý den, přeléčení antibiotiky by mělo stačit, je ale velmi divné, že jste nikdy neměla protilátky (chyba laboratoře, ale opakovaně?). Také nevím, co si o tom myslet. Zkuste požádat o test na protilátky proti borelii, ale jinou metodou , v jiné laboratoři (pokud to lze). Pozorujte svoji skvrnu, pokud nebude mizet, jděte zase na poradu na kožní - může jít totiž i o nějaké jiné kožní či infekční onemocnění, projevující se podobně, potřeba vyšetření by byla potom realizována. Kojení nijak neomezujte, není třeba. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x