Boreliosa

Dobrý den. Někdy v roce 99 jsem onemocněl boreliosou z klíštěte, jednalo se již o vyšší stadium (poškození kloubů). Nemoc jsem léčil antibiotiky cca po 1/2 roce od nakažení a léčba se zdála být úspěšná. Nicméně o 2 roky později jsem skončil v PL Opava a dodnes musím brát léky na psychiku (Zeldox) a jsem dosti psychicky labilní. Mám podezření že tyto problémy souvisí s boreliosou a rád bych se opět stal zase psychicky stabilním jako před klíštětem. Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Každé onemocnění člověka jej potkává jako celou bytost.Zkušenost určitého zdravotního omezení,často poprvé vnímaná,jistě musí narušit dosavadní pocit bezpečí,možná se člověk vlivem nemoci a jistých tělesných problémů poprvé dotýká něčeho,co nedokáže plně ovlivnit vůlí,"řídit","kontrolovat.Ale i tato zkušenost může člověku pomoci k osobnostnímu zrání,tedy není to zbytečný prožitek.Nedokážu posoudit,co je v současnosti zdrojem Vašeho duševního trápení.Není snadné se naučit žít s vědomím jistého nepředvídatelna,pokud máte na mysli pochybnosti o své fysické výkonnosti,.Těžko radit člověku,jehož příběh,hodnoty,plány neznám.Lékaři Vám mohou pomoci jako průvodci světem,který skýtá jisté konkrétní informace.Psychoterapeuté Vám mohou posloužit prostředím bezpečné atmosféry k nalezení možná jistých vlastních omezení..Některé procesy chtějí jen čas,trpělivost,novou zkušenost s příjemnými prožitky,které překryjí ty traumatické..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: