Boreliosa, rs? jak dál postupovat?

Dobrý den, už asi půl roku navštěvuju neurologii s následujícími obtížemi: Brnění končetin Pocit hučení, tlaku, lupání a pískání v uších, zaléhání uší Motání hlavy, pocit na omdlení Světloplachost Pocity tlaku v hlavě, pocit tepla v půlce obličeje (jako kdyby hořel) Pocity bušení srdce, arytmie Dále mám taky poslední dobou nutkání stále chodit na záchod a pocit, jako kdyby se mi svaly u močového měchýře samy stahovaly. Také se mi poslední dobou na věci hůře soustředí, často zapomínám a neustálé zaléhání v uších a tlak v hlavě tomu taky nepřidává. Studuji vysokou školu a špatně se mi soustředí na učení. Moje paní doktorka mě nejdříve poslala na EEG, kde nebyl žádný nález. Následně jsem se objednala na magnetickou rezonanci jako samoplátce, jelikož moje ošetřující lékařka mě tam odmítla poslat. Na MR jsem objednaná v prosinci. Na internetu jsem ale také našla, že by to mohly být příznaky boreliozy, nikdo mi ještě neudělal žádné vyšetření, testy, nic takového. Také jsem našla, že se ani nic ve výsledcích testů objevit nemusí. Už jsem opravdu zoufalá a nevím jak dál, dost mi to komplikuje osobní život, paní doktorka mi předepsala akorát léky na uklidnění, které neberu, protože si nemyslím, že by moje problémy byly psychického rázu. Opravdu nevím, jak dále postupovat, jelikož paní doktorka působí takovým dojmem, že to vypadá, že ji akorát otravuju a všechno si vymýšlím. Jaký další postup byste mi doporučil?

Odpověď odborníka:

Dobrý den Petro, výčet těchto symptomů bohužel slýchám u svých pacientů denně. Mnohým z nich je přisuzována psychogenní příčina potíží. U části pacientů tomu tak skutečně je, ale ne u všech. Jelikož se skoro vždy jedná o poměrně velký soubor potíží, je nutné pátrat po řadě možných příčin, s provedením odpovídajících vyšetření, které každý lékař dobře zná. Těmito vyšetřením se tak lékař snaží vyloučit možná onemocnění související s danými potížemi. Bohužel u většiny pacientů jsou většinou všechny výsledky negativní, což o to více podporuje teorii psychogenní etiologie potíží. Jedním z nutných vyšetření je vyloučení infekční příčiny potíží. Ikdyž se podaří některého z lékařů přemluvit k provedení testů na boreliózu, není vyhráno. Existují dva typy testů. První ELISA test a druhý Western Blot test. Jako první se provádí test ELISA, je levný a hodně má svá úskalí, která jej činí poměrně nepřesný. Test tak hodně krát vyhodnotí pacienta jako negativního, ovšem falešně negativního. Pokud je ELISA test pozitivní, měl by se dělat Western Blot, který je dražší a o trochu více přesnější a spolehlivější. Ale i ten má svá úskalí, a k jeho interpretací je nutná dávka zkušeností. Pak existují další testy, které se ale zatím bohužel běžně v ordinacích a nemocnicích neprovádí, tzv ELISPOT testy nebo také LTT testy. Ty jsou mnohem přesnější a specifičtější. Nicméně i tyto, poměrně velmi přesné testy, prováděné bohužel jen na soukromých klinikách, jsou stále jen laboratorní testy. A proto základním stavebním kamenem v celé problematice boreliozy, a nejen boreliozy, ale i ostatních infekcí, které klíště, či krev sající hmyz, většinou přenáší - babesie, bartonale, erhlichie, a jiné - kdy vzniká multiinfekčí onemocnění - proto spousta symptomů a potíží - , tedy základním stavebním kamenem zůstává perfektní znalost souvislostí mezi jednotlivými symptomy a infekcemi za nimi schovanými. Provedení MR mozku (předpokládám, že mozku) je výborné rozhodnutí, dlužno ovšem dodat, že s interpretací možného nálezu bývá bohužel často taktéž potíž. MR bude v prosinci. Do té doby doporučuji nemarnit čas a vyhledat lékaře zabývající se danou problematikou, a vyloučit tak i možnou infekční etiologii, a v případě pozitivního nálezu okamžité započetí komplexní léčby. Přeji Vám hodně úspěchů a hlavně brzké uzdravení.

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: