Borelioza

Dobrý den, v listopadu 2008 se mi po vytrhnutí klíštěte objevila v místě přisátí červená skvrna. Následovala návštěva u praktického lékaře a přeléčení Doxiciklinem 100mg 1-0-1 po dobu 20 dní. Následný odběr krve (prosinec 2008) znamenal potvrzení lymské boreliózy (test Westernblot, IgM 2.2 poz, IgG 0,4 neg.). Následovalo přeléčení Klacidem 500mg 1-0-1 po dobu 14 dnů a doporučení ať se dostavím v dubnu na zopakováné testu. Dubnový test znamenal (opět Westernblot), IgM 3.4 poz, IgG 0,5 neg.). Lékař prohlísil, že LB je vyléčena a poz. hodnota IgM nic neznamená a že může přetvavat měsíce. Prosím o radu, jak postupovat dále, jestli se dá s tímto názorem souhlasit, nerad bych neěo zanedbal, neboť dle mých skromných znalostí o LB je především důležité nepodcenit první fázi, kdy je tato nemoc dobře léčitelná. Můj současný zdravotní stav je dobrý, snad jen s menšími bolestmi v kolenou. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud je IgM pozitivní, ale jeho hladina se téměř nemění a Váš stav také ne, jedná se spíše o přetrvávávní hladin protilátek (klesají pomalu) při zaléčené infekci než o pokračující infekci. Přikláním se tedy k interpretaci Vašeho lékaře, nicméně při jakýchkoli pochybnostech můžete požádat lékaře o kontrolu Vašeho stavu, případně můžete kontaktovat centra pro léčbu borreliosy.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: