Borelioza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na potíže s borelií.Po klíštěti se mi potvrdila borelioza, zajímá mne, je normální, když pro praktickou lékařku po 20 dnech léčby Doxybene celá záležitost končí? Žádná kontrola,nic? To je všechno?Předpokládala bych další a další kontroly a odběry, dokud nemoc není a jistotou zažehnána už proto, že může mít dost drastické dopady. Mám navštívit nějakého specialistu? Dále mne zajímá, v létě vlítne do bytu komár, kousne mne a pak i jiného člena rodiny,je ohrožen? Mohu ho ohrozit i jinak? Přenáší se borelie sexem? Znáte alternativní způsoby léčby té nemoci? Dá se toho viru vůbec nějak definitivně zbavit? Děkuji. A. T.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, co se týče léčby, píšete, že byla 20 dní. Snad byla dostačující, podle doporučení lékařů z Ameriky, by léčba akutní boreliozy měla být 4-6 týdnů. (snaha max. snížit pravděpodobnost přechodu infekce do chronického stavu). Pokud již léčba byla ukončena, nezbývá než věřit, že se podařilo veškeré borelie vyhubit (asi u 80% pacientů tomu tak naštěstí je). Co se týče testů, vaše paní doktorka vám sice může udělat testy, ale ty, které jsou dostupné v CZ, vám nic neřeknou o případné aktivitě infekce. Na naší klinice používáme testy německé, ty ale pojištovny nehradí. Nic méně nejdůležitějším faktorem je jestli máte nebo nemáte nějaké potíže. Pokud ne, tak doporučení zůstává na úrovni zdravého životního stylu, zdravé stravy, atd... U silně aktivní infekce je byl zaznamenán přenos pohlavní stykem. Nemoc se přenáší hlavně klíštěty, ale byly zaznamenány případy i komáry. S pozdravem Dr. Roman Špaček

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: