Borelióza

Dobrý den, mé 16-ti měsíční dceři se udělal flek po kousnutí hmyzem. Asi za dva týdny po kousnutí, doktorka odebrala vzorek krve - ten byl negativní, antibiotika nenasazeny. Může se jednat o boreliózu? Jsou testy průkazné už po dvou týdnech po kousnutí?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, testy hrazené pojištovnou (elisa, westernblot) se provádí po 6-8 týdnech od kousnutí klíštětem nebo jiným hmyzem, bohužel ale zachytí asi je 50% nemocných boreliozou. V soukromých ambulancích je možné provedení ELISPOT testu k zpřesnění možné diagnosy. Nicméně nikdy neléčíme laboratorní testy, ale vždy je nutné je dávat do souvislosti s potížemi či jinými faktory. To již vyžaduje zkušeného lékaře v dané problematice. S pozdravem Dr. Roman Špaček, BCL clinic Luhačovice

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: