Borelióza

Dobrý den, prosím o konzultaci následujícího problému: asi před dvěma měsíci mi otekl prst na noze, okolí začervenalo a začervenání se rozšířilo do kruhu cca 5-6 cm. Po deseti dnech jsem šla ke své PL, která mi nasadila antibiotika pro podezření na boreliozu. Brala jsem antibiotika deset dní, začervenání zmizelo, borelioza byla z krve potvrzena. Lékařka mi sdělila, že jsem dokonale přeléčena a že už je vše vpořádku. Nicméně otok kloubu na daném prstu je stále přítomen a na dotek lehce bolí. Je možné, aby i přes vyléčení boreliozy stále přetrvával tento problém? Ještě mě zajímá, zda když se borelioza zachytí a přeléčí včas, může být i přes to rizikem do budoucna, např. pro rozvoj jiných onemocnění? Nerada bych situaci podcenila. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tak jak svou potíží popisujete, zdá se, že s největší pravděpodobností zánět v prstu na noze stále pokračuje. Poku byla skutečně příčinou tohoto zánětu borelioza, tedy kloubní forma, není možné ji vyléčit za 10dní. I v případě akutní fáze, kdy se objeví červená skvrna, tzv. erytéma migrans, (pozor objevuje se jen asi u 45% nakažených!!) je doporučované léčbu protáhnout alespoň na 4-6 týdnů, aby se tak snížila pravděpodobnost přechodu do chronických stádií. S pozdravem Dr. Roman Špaček, BCL clinic Luhačovice.

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: