Borelioza

Dobrý den, Už delší dobu cca měsíc a půl mě trápí celodenní tlak v hlavě spojený se ztuhlou jakoby čelistí, bolesti kloubů a svalů (bez větší fyzické námahy) celodenní unava atd. Je mi 20 let a byl sem na různých vyšetření (EMG, RTG S+P, KREV, Neurologie) EMG ukázala tetanii, a neuroložka mi řekla že to mám od páteře, přitom fyzioterapeut mi řekl, že si to nemyslí, myslíte, že je na místě a dalo by se přemýšlet o prodělané borelioze? Popřípadě, jak to zjistit. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lukáši. Na úvahy o borelióze byste musel mít průkaznou anamnézu a typické potíže. Měl jste v posledním roce klíště? Případně s kožní rekací? Potíže, které uvádíte, bych označila jako velmi nespecifické a pro boreliózu neprůkazné. Rutinní vyšetření protilátek proti borelióze může být zavádějící, protože se jedná pouze o nepřímý průkaz bakterie. Pozitivní protilátky neznamenají, že jste nemocný, a špatná interpretace může mít následky ve formě nepodložené dlouhodobé antibiotické léčby bez efektu. Raději se svěřte do péče infektologa, nikoli praktického lékaře. Pečlivý rozbor anamnézy, klinické vyšetření a správně indikované laboratorní vyšetření může odhalit příčinu Vašich potíží. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: