Borelióza

Dobrý den. Asi před dvěma týdny mě zřejmě kousl do nohy nějaký hmyz, a na noze se mi udělala poměrně velká červená skvrna. S podezřením na boreliózu (ačkoliv klíště jsem v poslední době neměl) jsem šel k lékaři. Na odběry krve bylo prý ještě brzo, a proto mi byla předepsána antibiotika (duomox, 2× denně po dobu 1 týdnu). Nyní antibiotika dobírám, během užívání se u mě vyskytla menší nevolnost a bolesti hlavy, ale teď je to již v pořádku, skvrna je už jen málo viditelná a bylo mi řečeno, že do 10 dnů by měla zmizet. Pokud nebudu mít další obtíže, tak prý na další kontrolu k lékaři chodit nemusím. Ptám se, zda v případě, kdyby se skutečně jednalo o boreliózu, byla tato týdenní léčba dostatečná. Četl jsem, že případná borelióza se léčí antibiotiky až tři týdny, nebude tedy pro mě nebezpečné, pokud antibiotika po týdnu vysadím (tak, jak mi je předepsala lékařka), ačkoliv je nemoc nepotvrzená? Je rozdíl v délce léčby u boreliózy potvrzené krevními testy a u léčby pouze s podezřením na boreliózu?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martine! Myslím, že i podezření na boreliozu si zaslouží plnou léčbu. Nemyslím, že by týdenní léčba běžnou dávkou doxycyklinu byla dostatečná. V mnoha případech nepochybně zabere správně, ale účinnost značně roste s prodloužením doby užívání na doporučené 3-4 týdny. Popsané potíže jsou běžné při užívání doxyczklinu. Nezapomeňte s antibiotiky brát vždy i probiotika!

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x