Borelioza

Dobrý den, mám 18 letého syna, který před 5 lety prodělal boreliozu, přeléčen byl antb., asi za 1/2 roku měl testy na boreliozu, kdy se hodnoty snižovaly. Již několik let má záškuby ve svalech, nyní pozorujeme asi rok denně zvýšenou teplotu okolo 37,2°C, arytmie srdce, pocení v horní polovině těla, trpí nespavostí. V současné době proběhly vyšetření na borelie - IgM a IgG má negativní. Neurolog syna poslal na mag. rez., kde byl zjištěn nález na páteři s názvem myeloidní fibroza. Poté mu bylo provedeno vyšetření krve na odd. hematologie, mimo jiné i na borelii. Krevní testy v pořádku, jen zvýšené hodnoty vápníku a snížené hodnoty železa.Paní doktorku však zarazil výsledek z borelií, že jsou negativní. Sdělila, že pokud syn boreliozu prodělal, měl by mít nějakou hodnotu IgG (IgM), která značí, že tělo tvoří protilátky. Paní doktorka syna odesílá ještě na vyšetření imunologie. Na www.borelioza.cz jsem se dočetla o příznacích této nemoci, které u syna též pozorujeme a také to, že laboratorní testy mohou být negativní. Chtěla bych se zeptat, na koho se obrátit, aby synovi provedli podrobnější vyšetření a též lumbální punkci. Provádí se tato vyšetření na odd. imunologie? Děkuji Vám z odpověď Romana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, potíže, které u syna popisujete, mohou být skutečně způsobené boreliozou, Stanovení diagnosy není jednoduché a vyžaduje zkušenosti. Doporučuji vyšetření na infekčním nebo i na neurologii, kde by provedli lumbální punkci (LP). Ale pozor, výtěžnost LP je velmi nízká, potvrzení diagnosy je jen asi u 10 ze 100 nemocných, v ostatních případech se je LP falešně negativní. Přejí brzké uzdravení vašeho syna. S pozdravem Dr. Roman Špaček, BCL clinic Luhačovice.

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: