Borelióza

V červnu jsem měla klíště, po vyjmutí mi zůstal červený pupínek, za více než měsíc se kolem pupínku objevil světlý kruh. Šla jsem na odběry, zda nemám boreliózu. Výsledky jsem měla negativní. Nyní je září a z pupínku se stala již jen červená tečka, ale kruh se zvětšuje. Je velmi světlý, žádné příznaky se u mě neprojevily. Doktorka mi při odběrech zaškrtla i požadavek na krevní obraz, ten byl v pořádku. Má otázka zní, jestli je možné mít falešně negativní test více než měsíc od přisátí klíštěte? Vrtá mi hlavou totiž ten zvětšující se kruh.

Odpověď odborníka:

Mirko, popisujete klasický migrující erythém u I. stadia boreliózy. Ještě nepíšete, jaký průměr (v cm) zarudnutí mělo. Protilátky mohou být pozitivní až po déle než 6 týdnech. Obecně platí, že neléčíme laboratorní výsledky, ale léčíme pacienta. Pokud tedy lékař shledá klasický obraz migr. erythému, je nutné nasadit ATB terapii, ale to jistě všechno váš lékař ví. A ještě přímá odpověď na váš dotaz v závěru- ano, je to možné (viz výše). Hezký den. Dr. Krákora M.

MUDr. Martin Krákora
MUDr. Martin Krákora

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Klášterec nad Ohří

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: