Borelioza

Dobrý den, prosíme o zodpovězení dotazu ohledně možnosti nákazy boreliozou. 17. 6. 2010 byl náš syn poštípán nějakým hmyzem a večer jsme mu objevili 3 červená místa – na lýtku, loktu a rameni. Začali jsme cca 3x denně potírat jodisolem. 20. 6. 2010 se tato místa začala měnit, kolem středové tečky to začalo světlat a zřetelný byl tmavší červený okraj (velikost cca 1 cm). 21. 6. 2010 byla tato místa stejně velká, ale světlejšího odstínu – bledší, asi za 2 dny úplně vymizela. Dne 30. 6. 2010 jsme si u syna všimli mírně nateklého a načervenalého ušního lalůčku. Domnívali jsme se, že syna opět něco poštípalo, i když na lalůčku nebylo patrné nějaké bodnutí. Lalůček jsme potírali 3x denně jodisolem a za 2 dny otok i zarudnutí úplně vymizely. Obě uvedené události jsme nespojovali až do okamžiku, kdy jsme na internetu narazili na informaci o uzlíku na ušním lalůčku jako příznaku boreliozy. Syn má nyní 23 měsíců, od doby poštípání neměl teplotu, průjem či jiné zdravotní potíže, klíště jsme mu nikdy nevytahovali, jakým hmyzem byl tedy poštípán nevíme. Může být náš syn nakažen boreliozou, máme jít na nějaké testy? Mockrát děkujeme rodiče

Odpověď odborníka:

Dobrý den! Podle toho jak synovy kožní projevy popisujete mi diagnóza borreliosy připadá velmi nepravděpodobná, nedělala bych proto ani krevní testy. Pokud máte podezření na borreliosu, je ale nejlépe ukázat zarudnutí lékaři dokud je ještě patrné, poté co zmizí už se můžeme jen dohadovat o co se asi jednalo. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x