Borelioza

Dobrý den, v březnu mi potvrdili boreliozu (přivedly mě tam silné bolesti kloubů a svalů, tak mě poslali na testy). Byly mi nasazeny ATB Doxybene 100 2x denně po dobu 20 dnů. Měla jsem jít na testy na štítnou žlázu a při té příležitosti mi doktorka oznámila, že mi naberou rovnou i na borelku. Bránila jsem se, že je to moc brzy, ale prý že "se to může". Opět pozitivní, jedna doktorka mi chtěla dát okamžitě atb, druhá řekla, že je to nesmysl. Nevzala jsem si je a objednali mě na další testy (asi po týdnu). Opět. Jelikož se mi ale dost přihoršilo, litovala jsem, že jsem odmítla atb (bolesti v prstech u rukou i nohou, kotníky, kolena). Tak jsem pokorně řekla, že tentokrát si je už vezmu. Ale doktorka že ne, že mám přijít za pár týdnů (to bude cca 7 týdnů od dobrání atb). Chci se jen zeptat, jaká atb by byla nejvhodnější? Doxy evidentně nezabraly (?), nohy a ruce bolí dost, únava je už nedílnou součástí dnů....Měla jsem Igm 0,83. Jsem objednaná na imunologii, chtěla bych to nějak řešit, ale nevím, komu věřit... Moc Vám děkuji, Pavlína Koukalová

Odpověď odborníka:

Dobrý den.S boreliovými nákazami,léčbou antibiotiky a hladinami protilátek to není jednoduché.Je to dáno vlastnostmi mikroorganismu,v určité fázi onemocnění je ve hře samotná bakterie,v jiné již hraje roli jistá změna ve fungování imunitního systému.Myslím,že návštěva imunologie je nejvhodnějším řešením,tento specialista si doplní další laboratorní parametry a bude schopen rozhodnout o vhodnosti případné léčby.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: