Borelióza

Dobrý den, potřebuji poradit s jedním problémem. Manžel měl před rokem klíště po kterém se mu udělal otok a po třech týdnech byla potvrzena borelioza. Manžel dostal na 3 týdny antibiotika a na kontrole bylo zjištěno, že nemoc přetrvává, prodělal další týdenní léčbu antibiotiky a na třetích testech se nemoc opět vyskytovala, obvodní lékař mu další léčbu nenasadil, protože prý výsledky už byly o něco lepší a další kontrolu má až za půl roku. Manžel nemá žádné vážné problémy, jenom ho začalo bolet rameno a to prý může mít souvislost. Jedná se mi o to, že chceme mít dítě a máme obavy aby to nemělo na dítě nějaký negativní vliv a také, když má manžel kontrolu až za půl roku, jestli se mu nemoc nemůže zhoršit a usadit se v kloubech, na srdci a podobně. Velice děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím o tom, že by mezilidský přenos boreliózy byl popsán, proto ani vaše případné otěhotnění nezpůsobuje pro plod žádné riziko. Moc nechápu, co znamená, že se nemoc vyskytovala, ale už nebyla u manžela nasazena další léčba. Testy dokáží jednoznačně určit, zda je člověk boreliózou nemocen aktuálně a nebo zda se jedná o v minulosti prodělanou boreliózu. Pokud nemoc trvá, musí se léčit, jinak není žádná další léčba potřeba.

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ode dneška nekouřím! Zvládnu abstinenční příznaky?
Články: Ode dneška nekouřím! Zvládnu abstinenční příznaky?
Rádi byste přestali kouřit...
Lékaři znají nový způsob, jak snížit nitrooční tlak u glaukomu
Preventivní prohlídka
Články: Preventivní prohlídka
Preventivní prohlídka je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Články: Růstové grafy dávají rodičům jistotu
Každý starostlivý rodič...
Těhotenský ultrazvuk
Články: Těhotenský ultrazvuk
Ultrazvuk, UZ nebo SONO je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: