Borelioza?

Dobrý den, chtěl bych s Vámi konzultovat následující: V srpnu 2010 přisáté klíště, cca 14 dní mírné zarudnutí v místě (po hmyzu samozřejme vždy možné), po čase zmizelo. Problémy - tupé bolesti hlavy na spáncích, mírné bolesti očí, prořídlé vlasy, suchá kůže na obličeji. Předtím však rozchod s přítelkyní - tzn. možná způsobeno stresem? Časem se přidala otupělost po ránu, ktera zmizela a přešla spíše v chronickou únavu - někdy lepší, někdy horší. Na kůži se mi objevily malé flíčky, někdy zarudnou, někdy téměř nepozorovatelné. Listopad - návštěva lékaře - prý únava psychického charakteru. Až v květnu 2011 navštěva alergologie, testy krve - Helicobakter positivní, borelie udajne ne, avsak ve vypisu zaznam jako takovy chybi. Očni tlak ok. Dale me zacali palit oci, coz je nyni uz dost caste. Take se v prubehu roku objevili deprese - ktere jsem nikdy v zivote nemival. Chřipku nebo jakekoliv onemocněni jsem cca 5 let nemel, takze usuzuji, ze moje imunita je silna. Nechci pusobit jako hypochondr, ale ta unava, tlak na spancich ve spojeni s palenim oci je opravdu dosti neprijemna. (Pozn.: Proti encefalitidě jsem očkován.) Předem velmi děkuji za Váš čas, Tomáš P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Můj čas není zdaleka tak cenný!Snažím se vžít do Vašeho trápení,myslím,že společným jmenovatelem je nejistota.Začal jste pochybovat o tom,že Váš organismus je Vaším dobrým přítelem.Signály z těla přestaly být příjemné nebo jen neutrální,mají vždy charakter "risika" ,ohrožení..Jste podle všeho mladý člověk,lidský organismus má schopnost se s řadou stresorů/včetně infekčních agens/vypořádat i bez cílené léčby. Myslím,že byste měl se svým praktikem znovu probrat své objektivní nálezy,bude.li vše v pořádku,pokuste se uvěřit,že Vaše tělo snese běžnou zátěž a dostane se do přiměřené kondice.Bohužel,bez konkrétního vyšetření ale nelze teoretizovat-proto Vaše spolupráce s ošetřujícími lékaři je pro Vás naprosto klíčová..Věřte,že lékaři jsou průběžně vzděláváni,nechtějí pacienty zanedbávat!!

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: