Borelióza?

Vážená paní MUDr. Leskovská, obracím se na Vás s žádostí o radu. Přesně před dvěma týdny se u mě ukázaly chřipkové příznaky jako teplota (max. 38 °C), bolest v krku, kašel, bolest kloubů a zad. Také jsem ale zaznamenal projevy, které jsem do té doby u virového onemocnění nikdy neměl. Na nohou se mi vytvořily modřiny bez příčiny a na pažích se mi objevilo několik malých červených teček. Také jsem nemohl hýbat hlavou, pociťoval jsem silnou bolest krčního svalstva. O víkendu jsem se cítil lépe, ale kašel a bolest v krku nadále zůstávaly, proto jsem navštívil praktického lékaře. Ten mi nasadil antibiotika Augmentin 1g a poslal mne na odběry krve. Den, kdy jsem začal brát atb., jsem si doma nahmatal zezadu na hlavě pupínek a v zrcadle bylo zřejmé, že je okolo něj červená skvrna (průměr 10 cm). Nevím ale o tom, že bych zde měl klíště a skvrna se vůbec nepodobala té, kterou jsem měl možnost najít na internetu u lidí, mající boreliózu. Byla nesouměrná a byla pouze na jedné straně pupínku, jakoby půlkruh. Také je na internetových serverech zabývajících se boreliózou často psáno, že není přítomen při onemocnění kašel, ten jsem ale měl velice silný. O týden později jsem se už cítil zcela zdráv, kontrola u lékaře proběhla dobře a výsledky krve také (sedimentace, obraz, CRP). Skvrnu na hlavě jsem raději lékaři ukázal, ten ale tvrdil, že jsem zdráv a že se mám ukázat pouze v případě, když bude místo se skvrnou svědět. Nyní je tomu dva dny po tom, co jsem dobral atb., ale opět se dostavila únava, bolest v krku, kašel a objevilo se mi na nohou několik modřin, aniž bych se do místa uhodil. Může se tedy jednat o boreliózu i přes to, že jsem bral atb. nebo o nějakou jinou nemoc? Mám navštívit opět lékaře?

Odpověď odborníka:

Rozhodně navštivte znovu svého lékaře.Léčí Vás po celou dobu a zná Váš celkový zdravotní stav.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Sádlo je (opět) zdravé
Články: Sádlo je (opět) zdravé
Není to poprvé, kdy vědci...
Polovina dospělých kuřáků má akné
Články: Polovina dospělých kuřáků má akné
Kromě nepěkně tmavé barvy a...
 Mají vysocí rodiče vždy vysoké děti?
Články: Mají vysocí rodiče vždy vysoké děti?
Mnohé rodiče zajímá, jak...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: