Borelioza

Dobrý den. V roce 2010 asi od května jsem pociťovala velkou únavu. Pak se k tomu přidali bolesti kloubů, svalů, malátnost, nesoustředěnost, velký třes a k tomu teplota 37 stupňů. Tenkrát jsem tomu nevěnovala pozornost a přikládala jsem to k psychice. Mé potíže se stupňovali, že jsem se neudržela na nohou. Nejdříve to doktor posuzoval k nervům tak mi nasadil Diazepam, poté se mi malinko ulevilo, ale mé potíže se stupňovali. Nakonec mi doktor v únoru 2011 odebral krev a zjistil, že mám boreliozu. Nasadil mi antibiotika a ty jsem brala 5 dní. Ale potíže po dobrání antibiotik vůbec nezmizeli. Byla jsem tedy vyslána na odebrání mozkomíšního moku, k vyloučení neuroboreliozy. V moku nezjistili nic, že jsem po téhle stránce zdravá a žádné následky co se týče boreliozy nezjistili. Vyslali mě i na rezonanci mozku / březen/ 2011 a také nebylo zjištěno nic. Tak jsem to nechala být po třech týdnech jsem ochrnula na půl těla / od pasu dolů /. Okamžitě jsem znovu podstoupila magnetickou rezonanci páteře a zjistili, že mám nezhoubný nádor v okolí hrudní páteře, který výrazně tlačil na míchu. Podstoupila jsem operaci, která dopadla úspěšně,ale jelikož se rána špatně hojila, prosakoval mi ranou mozkomíšní mok tak jsem ještě podstoupila lumbální drenáž do páteřního kanálu. Po 14 dnech se rána krásně zhojila a já se zotavovala a i hybnost nohou se naprosto srovnala a chodím normálně až na to, že se mi občas podlomí dolní končetiny a mám v nich velké reflexy,ale neurolog mi zdělil, že mi to zůstane, že ta mícha je po operaci malinko narušena, ale, že to nic není. Co se týče operace nádoru jsem úplně v pořádku až na to, že nemůžu dlouho sedět ani stát, ale prý se to postupem času zlepší. Ale teď se vrátím k problému co se týče boreliozy. Je říjen 2011 a mé potíže pořád přetrvávají. Občasný třes, velká únava, nasoustředěnost, k tomu se mi přidali velké deprese, slzení očí, a po fyzické práci v domácnosti jsem strašně unavená. Tak mi doktor odebral znovu krev a všechny krevní testy neprokázali nic co se týče boreliozy. CRP 0,4 mg. Udělal mi tedy více testů krve, ale všechny neprokázali nic, jako je neurastenie atd.... Zhodnotil můj stav jako nervový a tak mě poslal k psychiatrovi a nasadil mi Sertrelin Actavis 50mg a Rivotril 0,5mg. Prášky užívám měsíc a půl, ale velké změny nepociťuju. Pořád se mi objevuje třes, jsem nesoustředěná, stuhlost svalů, krční páteře,bolest hlavy, když píšu perem dopis tak po chvilce mi kmitají oči. Můj dotaz zní. Je možné, že mám nedoléčenou boreliozu, jestli bych měla znovu podstoupit všechna vyšetření a jaké. Moje stavy pořád přikládám k borelioze. Také bych chtěla doporučit nějakého dobrého odborníka, který se věnuje borelioze a mohla bych k němu docházet. Jsem z Jižních čech. Moc děkuji za odpoveď. S pozdravem Hana L.

Odpověď odborníka:

Zkuste ještě týden dva vydržet, zda léky nezačnou působit- u těchto je třeba, než se vytvoří jejich účinná koncetrace v krvi a dostaví se účinek. Až potom se případně obratte na infekční oddělení, ale dle mého názoru se o souvislost s boreliozou nejedná.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Syfilis
Články: Syfilis
Syfilis, lues, příjice...
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Ke správné diagnóze Běchtěrevovy choroby vede dlouhá cesta, ale vyplatí se
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: