Borelioza

Dobrý den, chci se zeptat. před 14 dni jsem měla klíště na noze asi tak za týden se mi tam udělal flek cca 10 cm x 10 cm. Včera jsem šla k doktorovi na krev...brali mi do dvou zkumavek na nějaké viry v těle nebo co a na boreliozu. Dneska jsem volala a testy na ,,viry" jsou prý v pořádku, ale testy na boreliozu budou až za týden...je možné, že jsem nakažena? jsem pořád unavená, a dneska ráno mě začalo bolet strašně v krku...flek už pomalu mizí...takže budu asi nejspíš v pořádku... Doktor mi včera už chtěl dát antibiotika, ale řekla jsem mu, že v sobotu odlétám na 10 dní na Krétu..Tak mi je nedal. Po dovolené mám ale opět přijít na krev. Jaký je Váš názor? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle mého názoru nelze borreliozu vyloučit, tj.klidně můžete být nakažena. Navíc popisujete obtíže, které borreliozu provázet mohou. Doporučuji zvážit, zda přeci jen nezačnete s léčbou ještě před odletem, zejména pokud se přidala bolest v krku (nález? viděl krk Váš lékař? ..). Lze zvolit i antibiotika, která pobyt na slunci úplně nevylučují (samozřejmě pokud se necítíte dobře, slunit byste se stejně neměla). Po návratu z dovolené je v každém případě vhodné lékaře vyhledat.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: