Borelioza

Dobrý den, v roce 2004 mi byla zjištěna borelioza a přeléčena antibiotiky. Několik let se byla bez obtíží. Na jaře roku 2011 mi byla borelioza diagnostikována znovu (nejsem si zcela jistá,jestli se nejednalo o stále stejné onemocnění). Byla sem čtyři týdny přeléčena ATB doxybene. Už je to rok a půl a chodím na pravidelné kontroly a mám stále velmi vysoké protilátky jak paměťové, tak i ty aktivní. Moje lékařka říká, že když jsem byla přeléčena, tak je vše v pořádku i s vysokými protilátkami. Já mám ale obavu, aby nevyléčené onemocnění nemělo nějaké následky. Navíc teď jsem opět často unavená a bolí mě klouby. Dá se borelioza uplne vyléčit, když už mi ATB jednou nezabrali? Mám chtít další přeléčení ATB? Předem děkuji za Váš čas a Vaši odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Imunologie vztahu borelií a lidského organismu je docela komplikovaná záležitost, u některých pacientů skutečně přetrvávají protilátky M i G i po adekvátní léčbě. Konsiliární pracoviště /infekční oddělení/ dokážou provést testy na přítomnost samotného mikroorganismu v lidském těle- o potřebě takového vyšetření rozhoduje klinický stav pacienta, proto je k posouzení kompetentní lékař, který Vás opakovaně vyšetřuje, zná přidružené poruchy, Vaši zdravotní minulost atd.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: