Borelioza

Dobrý den, koncem května jsem si na zádech našla přisáté klíště, o kterém jsem si první den nepříjemného pocitu myslela, že je to nežid, druhý den jsem zjistila, že je to přisáté klíště velikosti už asi cca 2mm, po vyjmutí klíštěte tlak začal ustupovat. Místo na zádech jsem přestala sledovat, až po měsíci jsem si všimla, že v místě přisání se mi dělá flek nepravidelného tvaru, PL mě odeslal na oděr krve a test byl negativní na LB, po týdnu flek vyrostl na 3,5cm/4,5cm, po čtrnácti dnech proběhl další odběr krve a výsledky opět negativní, akorát že flek už vyrostl na 8,5cm/11,5cm. Jelikož jsou výsledky negativní PL mi oznámil, že se to může stát a flek zmizí, že je to pravděpodobně jen nějaká reakce. Je pravda, že flek bledne, ale zůstává červeně ohraničený. Příznaky, které jsou typické pro boreliozu, bohužel nemohu potvrdit, už X let trpím bolestí páteře a kloubů, hlava mě pobolívá a jsem dost unavená, ale těžko říct, jestli to neovlivňují vedra, které jsou letos velké. Můj dotaz zní, je normální jev, že po 9 týdnech od vyjmutí klíštěte zůstává flek velikosti 8,5cm/11,5cm s negativním výsledkem na boreliozu? Můžete mi doporučit odborného lékaře? Je vhodný kožní? Podotýkám, že neberu žádné léky, ani nepoužívám žádnou mast. K dotazu přikládám soubory průběžného focení fleku.Děkuji za odpověď Katka V.

Odpověď odborníka:

Domnívám se, že jde na 100% o boreliosu, i při negativitě sérologických testů. je třeba nasadit co nejdříve antibiotika, vzhledem k letnímu období doporučuji azitromycin 500mg tbl., celkem na 5 dní, 1. den po 12 hodinách, další 2.-5. den po 24 hodinách. Kontrolní vyšetření protilátek včetně podrobnějších testů - tzv. western blot cca po 6 týdnech od skončení terapie.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: