Borelioza

V půlce června jsem chytla klíště. Měla jsem červenou skvrnu a dr. mi předepsala atb., které jsem brala měsíc od července do srpna. Minulý týden jsem byla odeslána na kontrolní odběr krve ,který potvrdil, že borelie ve mě dál přetrvává. Je to vůbec možné, že se jí nepodařilo vyléčit a i po třech měsících po dobrání atb. je dál v krvi? Dr. mi doporučila další odběr za měsíc, jestli hodnoty nebudou lepší. Je to standartní postup? Jinak jsem celkově pořád unavená. Děkuji velmi za odpověď. Markéta S.

Odpověď odborníka:

Vážená Markéto! To, že protilátky proti borreliose přetrvávají i po řádné léčbě je zcela normální (může to trvat i velmi dlouhou dobu) a neznamená to samo o sobě, že choroba je nadále "aktivní" (jde o testy na protilátky, tedy test imunitní odpovědi, nikoliv test na přítomnost borrelií v krvi) není možné z toho ani usuzovat na nutnost opakování léčby. Dle Vašeho popisu byla léčba časného kožního stadia borreliosy adekvátní (dokonce podstatně delší, než je nutné) a včasná, takže pravděpodobnost, že by se i přes léčbu objevily pozdější stadia nemoci, je velmi velmi malá. Další postup je nutné řídit podle toho, jak se cítíte, zda máte nějaké příznaky ukazující na selhání léčby - to především, a nikoliv krevní výsledky, je potřebné hodnotit při kontrole. Odběr za měsíc se mi jeví i s ohledem na výše řečené zbytečný - výsledek by byl nejspíše podobný jako předchozí - když už kontrolní odběr, tak s delším časovým odstupem. Zdůrazňuji ale, že o celém postupu musí rozhodnout Vaše ošetřující lékařka, která zná všechny příslušné detaily.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: