Borelioza

Vážená paní doktorko, měla bych dotaz ohledně výsledků krve na boreliozu-protilátky ve třídě IgG i IgM vyšly negativní, tzn žádná infekce, nicméně v podrobném rozpisu těch protilátek nejsou hodnoty nulové - je možné, aby člověk nikdy neprodělal boreliozu ale měl detekovatelné protilátky v krvi? (negativní,ale ne nulové). Jde mi totiž o to, že již čtyři roky mám velice zvláštní chronické stěhovavé bolesti, vždy bolí ruka a noha na stejné straně těla, i ve stejných místech (např koleno-loket, potom třeba chodidlo-dlaň atd), tyto bolesti se stěhují v rámci ruky a nohy z místa na místo, často se také stane, že bolest ustane a přesune se na druhou polovinu těla, opět úplně stejné stěhovavé bolesti, které jsou horší v klidu, při pohybu nic necítím ani mi bolesti v pohybu nebrání. Ani nevím, co přesně bolí, zda kosti, svaly, vazy, je to taková neurčitá velmi mírná tupá bolest, kterou cítím. Všechny krevní testy vpořádku, na neurologii předepsán hořčík (ten mi pomohl), na ortopedii žádný nález, vpodstatě všichni lékaři ty stavy svádí na psychiku. Nicméně je to vyčerpávající nevědět, o co jde, napadají mě i nějaké záněty nervové soustavy nebo třeba RS, i když vím, že ta by se tak neprojevovala, ale je těžké žít v nejistotě. Proto se ptám na protilátky té boreliozy, protože mě třeba napadá, zda by to nemohla být nějaká nevyléčená borelioza...už opravdu tápám a nevím, kam se obrátit. Velice děkuji za Váš čas, pěkný den.

Odpověď odborníka:

Člověk může mít boreliózu, ani by si byl vědom prvního stádia ( tedy zarudnutí specifického charakteru po přisátí klíštěte). Pokud zvažujeme borreliosu, jediné, co je schopno toto vyloučit je vyšetření mozkomíšního moku. Nález v krvi diagnosu nepotvrdí ani nevyloučí. Jiná možnost diagnostiky neurologické formy borreliosy než lumbální punkce není. Do tohoto obrazu by mohly, ale nemusely, spadat i potíže, které jste se mnou konsultovala minule. Zkuste se tedy dohodnout s vaším lékařem, svěřte se mu se svými obavami a dohodněte event. další vyšetření. Záleží i na klinickém nálezu a spoustě dalších faktorů, které po netu zhodnotit nelze. Vyšetření - lumbální punkce se provádí za krátké hospitalizace na neurologickém či infekčním odd. Magnetická rezonance mozku vyloučení neuroborreliosy schopna není,

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: