Borelioza

Dobrý den, chci Vás požádat o radu. Během měsíce září jsem měla 3x klíště. Po žádném z nich jsem nepozorovala žádné větší zarudnutí. Byla jsem v tomto období na počátku těhotenství (5 - 8 týden), které bohužel skončilo zamlklým potratem (říjen). Pro vlastní klid před dalším těhotenstvím jsem si nechala nabrat krev na boreliozu. IgM mi vyšlo lehce zvýšené (28). Má MUDr. mi dnes nasadila doxybene 100mg 1 á 12h na 20 dní. Je tento postup správný a dostatečný? Nemám žádné zdravotní potíže. Dále mám dotaz ohledně kyseliny listové, tu beru denně 1 tabletu (800 mcg), dočetla jsem se, že kyselina podporuje růst bakterií. Má ji tedy přestat dočasně brát? Za Vaši radu moc děkuji. S přáním krásného dne Gabriela

Odpověď odborníka:

Gabrielo, pokud nemáte zdravotní obtíže a máte pozivitní IgM protilátky, není hned třeba léčit boreliózu. Doporučuji provést další krevní vyšetření, tzv. western blot (zkratka WB) lymské boreliózy, které tuto pozitivitu vyvrátí či potvrdí. Vyšetření může provést praktický lékař nebo se obraťte na infekční ambulanci.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x