Borelióza?

Dnes jsou to 4 dny, co jsem byla u svého lékaře s problémem a tím je flek na levé ruce. Předpsal mi Augmentin, v lékárně jej ale neměli, dali mi Amoksiklav. Klíště jsem neměla a ani netuším, co mě mohlo štípnout. Skvrna mě svědí a velmi hřeje. Za 6 týdnu jdu na krev. Prosím Vás o o názor k mému stavu. Přikládám fotografii. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Fotografie je bohužel poněkud rozmazaná a pro zhodnocení kožních potíží je potřebný i pohmatový vjem, ale lze říci, že tento problém vypadá spíš jako alergická kožní reakce na štípnutí hmyzem (komár, muchnička), nebo kožní infekce. Erythema migrans, tedy kožní projev borreliosy, také obvykle výrazně nesvědí, nebolí ani nehřeje. Důležitý by byl údaj o tom, jak rychle se skvrna vytvořila (skvrna od borreliosy nevzniká v tomto rozsahu "ze dne na den"...). V případě nejasností je samozřejmě potřeba se obrátit na Vašeho lékaře, ale jeho postup se jeví adekvátní (ATB s předpokladem kožní infekce, Amoksiklav je totéž, co Augmentin, takže v tom problém není). Za vhodnou bych ale považoval kontrolu stavu nepozději za týden - pokud se stav rychle zlepší při daném postupu, svědčí to dále proti diagnose borreliosy a odběry za 6 týdnů by byly pravděpodobně zbytečné. Nutno ovšem podotknout, že pomýšlel-li Váš lékař z nějakého důvodu i na borreliosu, je na místě zvážit léčbu takto zaměřenou rovnou - v případě kožních stadií borreliosy není vhodné čekat na výsledek krevních testů, je třeba léčit včas, tzn. hned (bylo by pak potřeba zvolit trochu jiná antibiotika, doba trvání léčby by byla 10-14 dnů). Přeji brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: