Borelioza

CCa. před dvěma měsíci jsem měl v pupíku přisáté klíště. Vytvořila se mi rudá skvrnka cca. 3cm. Po dvou měsících od přisátí klíštěte se skvrna rozšířila na průměr cca. 10cm a začal jsem být unavený. Jiné příznaky jsem nezaznamenal. Lékař mi předepsal Doxyhexal 200mg/24h po dobu 20 dní. Dočetl jsem se však, že Doxycyklin musí být užíván v baktericidní dávce min. 400mg/24h a dávka ploviční je nedostačující a účinek ATB je pouze bakteriostatické. Po šesti dnech užívání Doxyhexalu mi skvrna vymizela. Současně s ATB užívám Wobenzym v dávce 3x10dr., který prý usnadňuje vstřebávání ATB až o 40%. Mám požádat svého lékaře o zvýšení dávky ATB nebo doby léčení? Lze na konci léčby nějak laboratorně prokázat, že léčba byla úspěšná? děkuji hezký den

Odpověď odborníka:

Klíště bylo velmi pravděpodobně infikované a lékař nasadil na počáteční stadium borreliozy doxycyklin. Zcela správně, v dostatečné dávce a době užívání a to podle doporučení českých i amerických odborných společností, což je opravdu 200mg na den. Rozdíl mezi antibiotikem baktericidním a bakteriostatickým je ten, že antibiotikum baktericidní zabíjí bakterie prakticky okamžitě či v horizontu několika hodin, baktericidní v bakterii naruší metabolismus a ta přibližně do 48 hodin se buď přestane množit a nebo hyne - výsledek ( při správně zvoleném antibiotiku ) je vždy vyhubení příslušné bakterie. Čili, v případě infekce jako je borrelioza je volba bakteriostatického antibiotika zcela správná. Úspěšnost léčby lze hodnotit jednak vymizením klinických příznaků a pak samozřejmě laboratorními testy, tady by ovšem ideální bylo mít náběry před nasazením antibiotik a pak asi za měsíc po jejich doužívání.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: