Borelióza

V červnu jsem si našla klasický \"boreliový\" flek od štípance (o klíštěti nevím) na pravé noze vzadu v kolenní jamce. Zhruba do 2 týdnů mi začla noha chvílemi lehce brnět. Lékařka rozhodla o přeléčení antibiotiky. Jela jsem zrovna na dovolenou, proto zvolila Xorimax, na 21 dní. Brnění přetrvávalo i po antibiotikách, začalo se objevovat i v pravé ruce a pravé půlce hlavy, ta pak začala i dost bolet. Lékařka mi vzala krev, v krvi potvrzeny borélie. Na infekčním oddělení provedena lumb. punkce, v ní borélie neprokázány, přesto mi nasadili antibiotika do žíly. Celkem na 20 dní, pak jsem ještě začla brát Doxybene 100mg, 2xdenně 1 tobolka, po dobu 3 týdnů. Lékařka v nemocnici si ještě všimla, že při menším osvětlení se mi více rozšiřuje pravá zornička. První 3 týdny léčby příznaky téměř zcela vymizely, cítila jsem se skoro jako předtím. Bohužel se ale poslední dny kapaček se začaly příznaky znovu vracet. Nyní beru již týden Doxybene, ale příznaky jsou stále dost intenzivní. Téměř neustále mě brní pravá noha, je často jakoby \"namožená\", popřípadě bolí pravá půlka hlavy. Minimálně jednou denně mi je nevolno, motá se mi hlava (to je ale možná z antibiotik). Širší zornička přetrvává. Viditelně tedy antibiotika přestala zabírat. Samozřejmě toto sdělím lékaři na infekčním, kam jdu za 2 dny. Chtěla bych ale znát ještě další názor na můj průběh nemoci. Také mě už napadlo, zda jde vůbec o boreliózu, zda to není nějaký jiný neurologický problém. Děkuji. Jana

Odpověď odborníka:

Může se jednat i o jiný problém, než o borreliosu, příznaky borreliosy by se měly po přeléčení antibiotiky mírnit. Neurologické vyšetření je jistě vhodné.
ještě snad k širší zorničce - nemáte ji od narození ?

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: