Borelioza

Měla jsem letos cca 4 klíšťata, cítila jsem se unavená, proto jsem si pro kontrolu zašla na odběr krve. Výsledky ukázaly, že jsem přišla s boreliou do kontaktu- hladina 0,9. Paní doktorka říkala, že hraniční hodnota je 1,1 a že mě nechce zatěžovat antibiotiky a nebudeme tedy nic dělat. To mě však znepokojuje a chtěla bych se Vás zeptat, zda jste také názoru, že v mém případě není třeba nic dělat. Ráda bych pro své zdraví udělala, co bude možné, navíc plánujeme těhotenství. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Andreo. Diagnóza lymské boreliózy se určuje hlavně z klinického obrazu, čili z pacientových obtíží, zda jsou nebo nejsou pro boreliózu typické. Hladina protilátek může být velmi individuální a variabilní. Pozitivita protilátek nevylučuje, že člověk je zdráv a naopak, negativita nevylučuje nákazu. Vyšetření protilátek je nepřímým průkazem infekce a v případě lymské boreliózy nefunguje tak, abychom se o výsledek mohli plně opřít a stanovit nebo naopak vyloučit infekci. Takže pokud jste unavená, únavu může způsobit celá řada jiných činitelů, včetně například krátkodobého stresu. Nemá smysl dělat opakované odběry protilátek na boreliózu, jsou zavádějící. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: