Borelioza

Potřebovala bych poradit. Dcera dva roky, měla 4.8 zapité klíště. Dnes 2.10. jsem zpozorovala flek vypadající jako kůže po horké koupeli. Za uchem tvrdá bulka viditelná pouhým okem, další na zátylku. Mohlo by se jednat o boreliozu? Samozdřejmě obvodního lékaře navštívíme, jen bych ráda slyšela názor i jiného odborníka. Přkládám fotografii. Zarudnutí je hůře vidět, ale bulka je na fotografii dobře rozpoznatelná. Předem děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem, Petra.

Odpověď odborníka:

Samozřejmě zajděte za lékařem. Z Vašeho dotazu bohužel není zjevné, kde jste "flek" pozorovala (jde o začervenání za uchem a ve vlasech viditelné na fotce, kam až zasahuje?) a kde bylo zakousnuté klíště (na hlavě v daném místě?, jinde?). "Bulka" je zřejmě zvětšená uzlina, což ale může být reakce na jakoukoliv virovou infekci, navíc na fotce je vidět (je to bohužel ale rozmazané), že dcera má výrazněji zarudlou oblast uvnitř boltce - může jít i o bakteriální kožní infekci... Stav zhodnotí Váš lékař lépe, orientačně lze ale říci, že je spíše nepravděpodobné, že by se jednalo o borreliosu, její kožní projevy se zpravidla (i když ne vždy) objeví do měsíce od zákusu klíštěte a výrazné zvětšení uzlin u toho nebývá. 2 měsíce od kousnutí klíštětem by v případě nákazy ale měly již být v krvi případně zjistitelné protilátky - jejichž vyšetření může uvážit Váš lékař.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: