Borelioza

dobry večer,chtela jsem se zeptat od srpna se leším s boreliozou.pokaždym odběru mam stejne vísledky.vždyn mam atibiotika na 10 dní.a nic to nemění na vísledkach.co byste my poradily???děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Jiřino, problematika testů založených na protilátkách je velmi svízelná. Tyto testy jsou jen orientační a vždy, opakuji, vždy se musí dávat do souvislosti s pacientovými potížemi. Protilátkové testy, tedy testy ELISA a Western Blot, testy běžně používané, nám nejsou schopny říci nic o aktivitě onemocnění, nic o tom zda nemoc probíhá nebo zda již proběhla. Dynamika změn v hodnotách protilátek v lidském těle je nesmírně individuální, u někoho se protilátky vůbec nemusí vytvořit, u někoho zůstanou protilátky jen ve třídě IgM a nedojde k přechodu do třídy IgG, u jiného zase naopak. Pokud nemáte žádné potíže, a infekce byla dostatečně přeléčená, 4-6 týdnů, tak již není nutné v ATB léčba pokračovat, a v žádném případě i kontrolovat protilátkové testy. Infekce by měla být vymýcena, ovšem v případě vývojových vlastností bakterie borelie to jisté nikdy není. Pak nezbývá nic jiného, než jen věřit, že imunitní systém bude mít případný zbytek infekce pod kontrolou a potíže se během života nikdy neobjeví. S pozdravem Dr. Roman Špaček.

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: