Borelioza

  • Dotaz od: Machálek Vojtěch
  • Publikováno: 3.4.2009
  • uLékaře.cz

Pro 7 týdnů trvající pupenec na rameni od kousnutí nějakým hmyzem,mi byly pro jistotu odebrány krevní testy na boreliozu.Doktorka mi ihned hasadila Doxyben a teprve po jeho využívání přišly výsledky před nasazením antibiotik.Testy konstatovaly,že boreliozu nemám,ale,že jsem v minulosti boreliozu prodělal,protože mám v krvi protilátky.Jejich hodnota byla 6,5.Jak se test jmenuje nevím. Po měsíci nová kontrola po přeléčení 4,5.Pak nějaká chřipka,léčení Klacidem.Po něm 3.95.Je mi 68 a podle mě jsem typické kousnutí,signalizující boreliozu,prodělal v roce 1996.V následných letech,jsem měl celou řadu potíží,šumění v uších ,slabosti.poruchy zraku,odchlýpnuté sklivce na obou očích.kolísání tlaku,potíže se slinivkou a játry.Jaksi jsem si zvykl a potíže mě už tak nelekají a jakž takž žiju.Zajímá mě Váš názor na klesající hodnoty po přeléčení,co si myslíte o výši mě neznámých hodnot,zda je podle Vás dobré ,nebo nutné něco ještě udělat,nebo žít zbytek života dál a problémem se nezabývat.Na něco umřít musím.

Odpověď odborníka:

Po prodělané boreliosa vždy nějakou dobu přetrvávají v krvi IgG protilátky, které signalizují pouze stav po prodělané infekci, nejsou známkou aktivního onemocnění. Tyto IgGprotilátky pomalu klesají až na nulu, nebo mohou přetrvávat určité nízké hodnoty i mnoho let ( to bude asi váš případ). Je to normální nález. Pokud by však byly pozitivní IgM protilátky ( ty jste asi měl negativní,) je to známka akutní infekce , a je nutná léčba. Také je nutné přeléčit ve chvíli, kdy IgG protilátky po počátečním poklesu opět rostou ( reaktivace staré infekce).

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kouření vás může připravit o zdraví zubů i dásní
Články: Kouření vás může připravit o zdraví zubů i dásní
Většina lidí je obeznámena...
Kolorektální karcinom
Články: Kolorektální karcinom
Kolorektální karcinom je...
I pivo může způsobit alergii
Články: I pivo může způsobit alergii
Pivo. Jeden z nejstarších a...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Poničené růstové chrupavky ani růstový hormon nezachrání
Články: Poničené růstové chrupavky ani růstový hormon nezachrání
Léčba růstovým hormonem. U...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: