Borelioza

Dobrý den, prosím o radu, mému synovi je 6 let a udělal se mu flek ve tvaru srdce ohraničený červeně na paži asi před měsícem, mazala jsem to ze začátku, o za pár dní flek začal mizet, nyní opět na tom samém místě,zvětšující se flek. 3la jsem s ním k doktorce a ta řikala, že má boreliozu. Nasadila léčbu Ospen 750 5ml po 8 hodinách na 10 dní. Jdeme na odběry následující den a na kontrolu po dobrání atb. Je léčba v pořádku??? Dávají se tyto atb na toto onemocnění??? V příbalové informaci jsem to tam nečetla a postačí léčba 10 dní ??? Děkuji a přeji Vám hezký den Alena

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Aleno. Podle obrázku to opravdu vypadá na erythema migrans, čili na 1. stadium boreliózy. Léčba ale v pořádku není, antibiotika užívaná u dětí jsou Ospamox nebo Duomox, nebo Zinnat. Ospen je obyčejný penicilin a na boreliózu naúčinkuje. Léčba by měla trvat 14 dní až 3 týdny, doporučovaná je delší léčba (3-týdenní). Krevní odběry nejsou nutné, vyšetření protilátek nemá smysl, protože nám neřekne nic o vývoji infekce v těle. Pokud je léčba nastavena správně, pak nejsou žádné další odběry nutné, ani po léčbě, ani kontrolní. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: