Borelioza po půl roce, nebo poočkovací příznaky?

Dobrý den, minulý týden jsem se léčil s chřipkou, pouze teplota, únava, bolest hlavy, svalů a kloubů, i když možná jsem tu léčbu trochu "odflák". Ale vyléčil jsem se. Před dvěmi dny jsem byl na očkování proti klíšťové encefalitidě a příznaky chřípky se vrátili, ale mohou to být i poočkovací příznaky, co jsem četl. Co mě znepokojuje je, že jsem měl v říjnu nebo v listopadu klíště a od té doby mi po něm zůstal malinký nenápadný pupínek. Jenže v noci po tom očkování, když jsem měl opět zvýšenou teplotu a spotil jsem se, se pupínek náhle zvětšil cca průměr 5mm a dost svědil. Ráno už byl zase malinký a teplota přešla. Ten den, jsem měl opět teplotu, vypotil jsem se a zjistil jsem že se pupínek opět na chvíli zvětšil. Usuzuji tedy že se takto zvětší pouze když se spotím. Doktor boreliozu vyloučil, když jsem se ho optal, ovšem tento doktor je tak trochu "lempl" a nic mi k tomuto jevu ani neřekl. Potřeboval bych zjistit, zda jde pouze o poočkovací příznak, což nechápu, že může být půl roku starý pupínek takhle aktivní, nebo zda to může být náznak boreliozy a měl bych si raději zařídit krevní testy... Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Je mi jasné, že Vás zcela neuspokojím, protože trochu odbíhám od Vašeho dotazu. Vaše příznaky jsou velmi nespecifické, problematika imunitní paměti a borelií zase není zcela jednoduchá. Pro Váš stav bezpečí bych za nejmoudřejší považovala konsultaci s ošetřujícím lékařem. Nikdo jiný, než lékař, který vyšetřuje Vás i "hmotně" a má navíc k dispozici i chronologii Vaší zdravotní minulosti, nemůže lépe zhodnotit Vaši aktuální situaci.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: