Borelioza + přenos?

Mám dva dotazy. Nedávno mi při náhodném testování našli boreliózu, dostal jsem na 10 dní antibiotika na přeléčení s tím, že už nemusím chodit na další test. Je to takto v pořádku? Další otázka je, zda je borelioza přenosná z člověka na člověka(například sexem)? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Petře. K Vašemu prvnímu dotazu: především nerozumím tomu, proč Vás na boreliózu testovali, protože "náhodný nález" boreliózy neexistuje. Buďto je důvod tuto infekci vyšetřovat, nebo potíže nemáte, a tudíž není důvod k testování. Pozitivní protilátky proti borelióze má spousta lidí, aniž by to tušili, a není to žádná indikace k léčbě, protože to neznamená, že by byli nemocní. Důvodem k vyšetřování a léčbě jsou zdravotní potíže odpovídající možné infekci A SOUČASNĚ pozitivita protilátek. Takže u Vás lze velmi vážně pochybovat o správně nasazené léčbě. Navíc pokud jste byl jednou léčen, měl byste být i sledován, nebo minimálně vyšetřen v infektologické poradně. Borelióza se mezi lidmi nepřenáší. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Klinické příznaky | Od: Domi | 5.5.2016 17:19
Borrelióza může probíhat i s velmi nespecifickým
obrazem (bolesti hlavy, horečky, bolesti svalů),
proto tohle tvrzení paní doktorky je trochu
simplistické. Pokuď třeba chtěli přijít na důvod
přetrvávajících bolestí hlavy nebo kloubů, nevidím
důvod, proč tuto serologii neodebrát...
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: