Borelioza u 4letého dítěte

Můj 4letý syn byl cca před měsícem poštípán od komára. Druhý den od poštípání měl horečku 38°C. Další den mu jeden ze štípanců začal červenat, potom celý otekl a zfialověl. Za tři dny se mu objevil okolo štípance červený ohraničený kruh, bílý uprostřed. Druhý den od poštípání, když začal štípanec otékat jsme šli k dětské lékařce, ta nám dala antibiotickou mast s tím, že máme přijít za dva dny se ukázat. To už tam byl ten červený ohraničený kruh, tak nasadila antibiotika Duomox 375 na tři týdny. Nedělala žádné odběry krve. Po dobrání antibiotik jsem volala doktorce, zda můžeme přijít na kontrolní odběry, zda je už případná borelioza vyléčena, ale řekla nám, že není třeba žádné odběry v tomto případě dělat. Chtěla bych se zeptat, jesli je tento postup v pořádku? Jak můžeme mít jistotu, že pokud měl syn boreliozu, tak jsou všechny bakterie v těle 100% zničeny? Je tento postup běžný? Moc děkuji za radu, s pozdravem. L.S.

Odpověď odborníka:

Lenko, přenos boreliózy komárem nebyl dosud prokázán. Popsaný vznik zarudnutí může souviset např. i s alergickou nebo zánětlivou reakcí. 3týdenní antibiotická terapie je i v případě boreliózy dostačující (podle doporučeným postupů je i 2týdenní terapie dostačující). Pokud syn nebude mít žádné obtíže, nevidím důvod k testování na lymskou boreliózu.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: