Borellioza?

Dobrý den. Píšu vám kvůli mým problémům, které trvají již 7 měsíců. Týkají se mého problému s pocitem závratí při chůzi. Dále mí píská v uších, 3x do týdne silné bolesti za očima které trvají několik hodin, bolesti rukou a nohou, a mám zvětšené uzliny na krku do velikosti 20 mm. Je pravda, že tyto příznaky mi začaly po prodělané vakcinaci proti vzteklině, ale pokaždé když jsem se někde zeptal zda by to nemohlo být z toho tak buď kývali hlavami, že ne nebo říkali,že je to jen asi nějaká nepříznivá reakce na očkování, která by však měla zmizet. Byl jsem také hospitalizován na neurologii, kde mi udělali LP, EMG na myastenii, sono uzlin, CT mozku. Vše negativní. Napadlo mě proto zda by to nemohla být borellioza. Ta mi byla již potvrzena v roce 2010, kdy jsem si všiml velké mapovité skvrny na stehně. Byl jsem proto přeléčen antibiotiky. Na internetu jsem však četl, že se dá borellioza chytit víc jak jednou. A že protilátky se pak nemusí ani objevit. Je pravda, že s klíšťaty se přes prázdniny dostávám do styku hodně často (každoročně min. 3 klíšťata). Posílám vám i přílohu s výsledky borellií z října 2014. Děkuji vám za vaši odpověď a váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jene. Ano, boreliózu můžete mít za svůj život vícekrát, protilátky, ktreré se vytvoří, dlouhodobou imunitu nezanechávají. Nicméně výsledky, které jste mi poslal, nesvědčí pro aktivní boreliovou infekci. Máte dokonce vyšetřené protilátky v mozkomíšním moku (likvor), které jsou v obou třídách negativní. Což rozhodně vylučuje aktivní chronickou boreliovou infekci. V krvi máte protilátky pozitivní ve třídě IgG, ale již negativní ve třídě IgM, což značí, že jste se s boreliózou někdy ve svém životě setkal (a byl jste správně přeléčen), tudíž pozitivita protilátek IgG zůstává v organismu jako "stopa", "otisk" reakce imunitního systému na prodělanou infekci. Neznamená nemoc. Pocit závratí a pískání v uších může znamenat například problém s krční páteří. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: