Borreliosa

Mám dotaz týkající se ATB a boreliozy. V létě jsem s dětmi běhala bosa, něco mě bodlo a druhý den se mi udělal na noze červený flek, který hned do druhého dne vybledl a během pár dní zmizel úplně. Podotýkám, že klíště jsem tento rok vůbec neměla. Pro jistotu jsem to byla konzultovat s lékařem. Celkem 3x mi nabrali protilátky na boreliozu. Poprvé, cca 2 týdny po fleku IgM i IgG negativní. Při druhých odběrech (jiná laboratoř, měsíc po fleku, mi ale vyšlo IgM 0,18 a IgG 1,68. Lékařka doplnila ještě Westernblot, ze kterého vyšlo IgG VlsE Bg pozitivní, OspA Ba hraniční, IgM negativní. Závěr laboratoře: "Seropozitivní po dříve prodělané infekci." Jsem z toho ve velkém stresu. Dostala jsem na přeléčení ATB ZINNAT 500 mg po 12 hodinách na 15 dní. Je to na přeléčení dostačující? Všude slyším, že atb se mají brát alespoň 3 týdny, ale asi záleží na typu a síle....Děkuji vám moc za pomoc!

Odpověď odborníka:

Paní Kateřino. Podle Vašeho popisu se pravděpodobně vůbec o borreliosu nejednalo, pro diagnosu jsou podstatné příznaky (Vaše by byly velmi velmi netypické), nikoliv laboratorní testy - ty mohou být "pozitivní" z více různých důvodů včetně tzv. falešné pozitivity a nález protilátek v krvi neznamená sám o sobě nutnost léčby (protilátky nejsou nemoc). Zinnat není lékem volby pro léčbu borreliosy. V případě prvního stadia borreliosy s kožními příznaky je 10-14 denní léčba plně dostačující. Doporučuji vzhledem k výše uvedenému celou věc ještě jednou probrat s ošetřujcím lékařem.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Trpíte astmatem? Pozor na náhlé změny teplot!
Články: Trpíte astmatem? Pozor na náhlé změny teplot!
Jako "na houpačce", to je v...
Jaké jsou nejčastější důvody bolesti při sexu a jak se s nimi vypořádat?
Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Články: Máte bolesti při sexu? Nejste samy...
Milování většinou bývá...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Tenisový loket
Články: Tenisový loket
Počet lidí sužovaných...
Borelióza a revmatoidní artritida? Záměna možná!
Články: Borelióza a revmatoidní artritida? Záměna možná!
Dvě různá onemocnění, dvě...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: