Borreliosa a léčba

Dobrý den, po roce zejména neurologických potíží - záškuby svalů všude po těle, bušení srdce, pocity slabost, pálení, mravenčení a brnění různě po těle , mi byla zjištěna borelioza. Pozitivita IGG i IGM. Byla jsem přeléčena Doxycyklinem 200mg denně po dobu 21 dní. První týden léčby zhoršení všech příznaků, což jsem si našla na internetu, že se jedná o tzv. Herx. Další dva týdny léčby se zdálo, že se vše zlepšuje. Po vysazení ATB se mi stav začal opět zhoršovat, jako kdybych byla nedoléčená a příznaky se mi začaly vracet. Nyní jsem 1 měsíc po vysazení ATB, beru B, D, hořčík, a chodím na injekce B12. Bylo mi řečeno, že zhoršení stavu je normální, že se tělo vyrovnávává s léčbou. Nejsem si jistá, zda to takto funguje a chtěla bych znát názor dalšího lékaře. Co mám dělat dál? Jak dlouho mám čekat, že se to zlepší? Je možné, že léčba nezabrala? Praktik mi řekl, že ani kontrolní odběr dělat nebude, že je to stejně zbytečné. Děkuji předem za názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hano. Nevím, kdo Vás léčí, ale měl by to být specialista-infektolog. Předpokládám, že tomu tak je. Chronická stadia boreliózy se léčí obtížně a jistě se na potížích pacienta nepodílí jen infekce sama, ale také chronické změny cílových orgánů, které borelie napadá. Proto v těchto případech mají antibiotika jen částečný efekt. Proto je doplňková léčba vitaminy také důležitá. Je třeba dát imunitnímu systému šanci se s infekcí vyrovnat. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: