Borreliosa a léčba antibiotiky

Otcovi se vytvořila asi před měsícem na stehně skvrna, která se vybarvila do klasické asi 8 cm v průměru erythemové skvrny, pobolívala ho i hlava. Lékař dal višňák a asi za týden provedl krevní testy na borelii. Dle slov táty mu pan doktor sdělil výsledek"...máte v krvi dost protilátek, je to na ústupu, antibiotika nejsou potřeba." Je tento postup správný? Jsou případy, kdy se tělo vyrovná s borelií bez antibiotik samo a nezůstanou následky? Děkuji za odpověď. Alena

Odpověď odborníka:

Aleno, v případě, že Váš tatínek měl typickou erythemovou skvrnu a pozitivní protilátky proti borrelii, je indikována antibiotická léčba.
Pokud se borreliová infekce neléčí, během týdnů až měsíců poté, co se zarudnutí objevilo, je riziko rozšíření bakterií po celém těle a mohou způsobit poškození srdce a velkých cév, kloubů a nervového systému. Přeji hezký večer.

MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.
MUDr. Markéta Pražáková, Ph.D.

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Kralupy nad Vltavou

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
borela | Od: borela | 23.5.2016 20:29
na toho doktora by som podal
TRESTNE OZNAMENIE a NAKAZIL
HO BORELIOU a nedaval mu ziadne
ATB
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: