Bouchnutí do rány po appendektomii

Dobrý den, jsem necelých 14 dnů po laparotomickou appendektomii pro appendicitis acuta catharalis. Byla jsem hospitalizovaná pouze 3 dny, protože jsem se rychle po operaci cítila znovu dobře :) Zhruba za týden jsem byla na kontrole a všechno bylo v pořádku, vytáhli mi stehy. Pak už jsem začala chodit do školy, ale včera jsem se při sundávání židle z lavice ve škole bouchla přímo do jizvy. Cítila jsem silnou bodavou bolest a následně i nauseu. Jeli jsme pro jistotu do nemocnice. Při prohmatu břicha mě hodně bolela pravá strana, lékař zapsal, že je vše v pořádku, akorát je břicho citlivé v pravé polovině a více v hypochondriu. Odebrali mi krev a poslali na SONO. Na SONU byl nález: pod jizvou cca 2 cm od dolního okraje nacházím 12 mm pod povrchem kůže anechogenní tekutinovou kolekci o velikosti 6x4 mm, bez patrného krevního toku → v.s. hematom. Krevní hodnoty byly všechny v pořádku kromě 2 hodnot z diferenciálu z analýz: snížený počet lymfocytů (18,1%) a zvýšený počet neutrofilních segmentů (74,3%). Mám jít ještě za dva dny na kontrolu, a že prý uvidíme, jestli se hematom rozpustí nebo ne. Chci se zeptat, jestli ty odchylky lymfocytů a neutrofiů souvisí nějakým způsobem s tím hematomem? Nebo jsou takové hodnoty tak brzo po operaci normální? A jak by se to řešilo, kdyby se hematom nevstřebal? Největší strach mám z revize rány, to snad nebude nutné...Jinak mi ještě pan doktor kladl na srdce, že kdyby přestaly odcházet větry nebo stolice a kdyby se cokoliv zhoršilo, tak přijít ihned. Na stolici jsem byla naposledy předevčírem, ale to je zatím v normě, ne? Děkuji předem za Váš čas a za Vaši odpověď. S pozdravem M.

Odpověď odborníka:

Snížený počet lymfocytů vyžaduje kontrolu po odeznění akutního období po operaci, ke stavu se poté musí vyjádřit internista hematolog. Pravděpodobný drobný hmatom vámi uvedené velikosti nemusí mít souvislost s nynějším úrazem stěny břišní, může být i po laparoskopické operaci, vstupu, měl by se vstřebat. Každé poranění břišní stěny je třeba kontrolovat, pozvaná kontrola je na místě i sledování stavu, při sebemenších břišních potížích kontrola na chirurgii. Lze předpokládat příznivý průběh.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: